Hadassah de Boer: ‘Ik heb afgeleerd altijd maar mijn best te doen’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Natasja Bijl

Voormalig tv-presentatrice Hadassah de Boer is gelukkiger dan ooit. Ze heeft een fijne relatie, een nieuwe woning en een goedlopend bedrijf. Samen met haar moeder, Hedy d’Ancona, staat ze wekelijks op de mat.

Ben jij een trouwe yogi?

‘Ja, eigenlijk wel. Ik heb als kind veel gedanst. De behoefte om veel te bewegen en met mijn lijf bezig te zijn, heb ik dus al van jongs af aan. Waar ik met sporten nog wel eens van de ene manie naar de andere kon gaan, ben ik behoorlijk trouw gebleven aan mijn yogalesjes. Wel heb ik allerlei verschillende vormen beoefend, van Kundalini tot Bikram. Van Raja tot Kashmir yoga. Ik merk dat ik de rustigere, zachtere vormen van yoga, zoals Kashmir yoga, heel prettig vind. Ik doe het in combinatie met Chi Qigong, een Chinese bewegingsvorm. Naarmate ik ouder word, ben ik gevoeliger voor pijntjes. Met bikrammen heb ik bijvoorbeeld nog weleens de neiging te fanatiek te zijn en over mijn grens te gaan. Ook al weet ik natuurlijk wel dat yoga niet over prestatie gaat. Kashmir yoga kun je blijven doen. Ik zie het aan mijn moeder. Ze is tachtig en loopt nog altijd keurig rechtop. Zij is hierin een voorbeeld voor mij.’

Recentelijk liep je met krukken. Betekent dat even geen yoga?

‘Ik ben een paar maanden terug van de fiets gevallen en heel ongelukkig terecht gekomen. Daardoor heb ik een knieblessure opgelopen. In plaats van yogahoudingen, doe ik nu iedere morgen braaf de oefeningen van mijn fysiotherapeut. Ik zit ook nog eens midden in een verhuizing. Juist in dit soort roerige tijden, merk ik dat mijn lijf yoga mist, al is het maar om de chaos in toom te houden. Nee, ik ben niet iemand die denkt: waarom heb ik die knieblessure juist nu? Of: waarom overkomt mij dit nou? Blijkbaar had ik het nodig, even stilstaan.’

Ben je gelukkiger nu je niet meer voor tv werkt?

‘Jaaaaa, veel gelukkiger! Vijf keer per week was ik live op de buis te zien. Mijn leven draaide om die uitzending. En niet alleen dat van mij, maar ook dat van de mensen om me heen. Televisie ging voor alles. Ook vaak voor mijn zoon. Dat is spijtig.
Wanneer je televisiepresentatrice bent, weet iedereen exact wat je doet en hoe het met je gaat. Alle gesprekken die ik met mensen voerde, gingen ook altijd daarover. Ik vond het vermoeiend om op die manier in de belangstelling te staan en raakte vervreemd van mijn eigen gevoel. Op dit moment werk ik onder andere als dagvoorzitter, bijvoorbeeld voor ministeries, gemeenten, onderwijsinstellingen en culturele instanties. Ik kom overal en kan de dag vormgeven. Dat ik de regie in handen heb, vind ik heerlijk. Er is ruimte voor nieuwe dingen. Zo ben ik weer aan het studeren en ik kan tijd vrijmaken voor een aantal goede doelen.’

Is goed doen voor anderen belangrijk?

‘Ik weet niet of het voor iedereen belangrijk is, maar ik voel me er goed bij. Ik lees bijvoorbeeld wekelijks bij een gezin thuis voor, wat bijdraagt aan een toekomst zonder taalachterstand. Iets voor een ander doen, om je heen blijven kijken en je wereld verbreden, maakt mij heel gelukkig.’

Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?

‘Ik heb ervaren dat je ambitieniveau kan veranderen. Zowel in het dagelijks leven als op de mat. Dat gespannen met je borst vooruit, startklaar om hard te werken, laat ik steeds meer los. Eigenlijk heb ik de laatste jaren vooral afgeleerd om altijd maar mijn best te doen.’

Beeld: Iris Planting

Delen via:
4 januari 2018 | Laatst gewijzigd op 18 juli 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief