Ik hoor vaak hoe helend en gezond ‘goed ademen’ is, maar hoe doe ik dat?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Saskia Grootegoed

Heb jij een vraag over yogafilosofie, asana’s of pranayama? Vragen van lezers worden behandeld door ons panel. Dit keer: ‘Ik hoor vaak hoe helend en gezond ‘goed ademen’ is. Maar hoe doe ik dat?’ Ademcoach Mr. Breath alias Rob Koning weet raad.

ademen-rob-koning

Goed ademen

‘Een ‘goede’ of optimale ademhaling is in het dagelijks leven rustig (slechts vier tot acht keer per minuut) waarbij de buik zacht is en ontspannen meebeweegt. Door bewust te ademen, word je je bewust van je lichaam en de opgeslagen spanning, die vaak te maken heeft met niet-doorvoelde emoties.

Die spanning blokkeert, is hard. Adem­haling (prana) daarentegen is ‘ki’ in beweging, is flow, doorstroming, zacht. Door die zachte energie van de adem wordt het lichaam uitgenodigd tot overgave, tot ontspanning, verzachten en voelen. Dit zorgt voor meer emotionele balans en een kalmere mind.

Waar een masseur de spanning los masseert van buitenaf, doet jouw eigen ademhaling dat van binnenuit. En hoe minder je vasthoudt wat niet bij jou hoort, hoe meer er van jouw authentieke zelf overblijft en je lekker ontspannen in je lijf zit. Er zijn veel ademoefeningen die het je kunnen leren.’

Ademoefeningen die helpen goed ademen


Ademoefening voor energie: ‘Ademen voor meer energie’


Ademoefening: ‘Probeer 4 verschillende oefeningen’


Ademtraining om goed te leren ademen: ‘Ontdek de kracht van de adem’


 


Delen via:
28 oktober 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief