Kersensorbet met cranberry’s in de kleur van de zomer

 • Leestijd: 3 minuten
 • Irina Verwer

Taart, koekjes en ijs vol kleur: superfeestelijk! Nu zijn chemische toegevoegde kleurstoffen niet zo goed voor ons – maar zelf maken kan ook. Puur natuur, en minstens zo mooi.

In een blauw geschilderde slaapkamer val je makkelijker in slaap dan in een rode. Geel wekt de eetlust op en oranje zet aan tot actie. Dat kleuren effect hebben op ons humeur en ons gedrag is al heel lang duidelijk. De levensmiddelenindustrie weet dit ook en speelt hier slim op in door chemische kleurtjes toe te voegen aan grauwe, saaie voeding. In Nederland kun je de chemische kleurtjes als E-nummer op de verpakking vinden.

E-nummers zijn goedgekeurde toevoegingen, waarvan sommige natuurlijk zijn – zoals E300, wat vitamine C is en toegevoegd wordt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Veel additieven zijn niet zo natuurlijk.

Dan maar nooit meer roze koeken eten, of cupcakes met goudgeel glazuur? Zo ver hoef je niet te gaan! Bak je ze zelf, dan kun je met natuurlijke kleurstoffen een mooie kleur geven aan je taartjes, koekjes of ijsjes. Zo weet je precies wat je eet. Sommige natuurlijke kleurstoffen verbleken iets tijdens het bakken, en ze zijn uiteraard niet zo lang houdbaar als de chemische kleurstoffen, maar met wat oefenen en experimenteren maak je ongetwijfeld prachtige, yogisch verantwoorde lekkernijen.

ZO KLEUR JE ZELF

Je kunt werken met sappen of poeders.
Sap gebruik je in plaats van (eendeel van) de vloeistof in een recept, poeder voeg je toe aan de droge ingrediënten.

ROOD: sap van rauwe bietjes geeft een helderrode kleur (eventueel gemengd met appelsap voor de smaak), bietenpoeder, granaatappelsap
GEEL: kurkuma of saffraan
GROEN: matchapoeder, chlorella, spirulina, of sap van spinazie
ORANJE: worteltjes – als wortelsap, maar er bestaat ook wortelpoeder, gemaakt van langzaam gedroogde en gemalen wortelen
PAARS: bosbessen, acaipoeder of het kookwater van rodekool
BRUIN: (uiteraard) cacaopoeder

 


KERSENSORBET MET CRANBERRY’S

Bij de zomer horen kersen! Op dit moment zijn ze dan ook het aller zoetst. Het perfecte moment om er een gezonde sorbet van te maken. In combinatie met cranberry’s tover je je sorbet om tot een dieprode kleur. En laat dat ook nog eens volgens de Chinese vijf-elementenleer dé kleur van de zomer zijn.

 

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 500 gram bevroren kersen
 • 75 gram agave- of ahornsiroop
 • 30 gram gedroogde cranberry’s
 • 50 gram granaatappelpitjes

Benodigdheden

 • bakpapier
 • blender of keukenmachine
 • vriezer

Bereidingswijze

Pel de banaan en snijd haar in dikke plakken. Bedek een bord met bakpapier, leg de plakjes banaan erop, bedek met folie en zet een nacht in de vriezer.

Doe de banaan, kersen en siroop in een keukenmachine en mix tot het een egaal mengsel is. Stort het mengsel in een bak en roer de cranberry’s en granaatappelpitjes er grof door.

Serveer het ijs direct en bestrooi met wat extra cranberry’s en granaatappelpitjes. Mocht het ijs te zacht zijn, zet het dan eerst nog een kwartier in de vriezer.

Op zoek naar meer recepten voor een zomerse avond? Probeer dan eens deze vrolijke mocktails.

Tekst: Irina Verwer. Recept: Nawal Batoun. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Nicole de werk. 

Delen via:
12 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 27 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief