Dit is het effect van de zomertijd op je lichaam

  • Leestijd: 3 minuten
  • Dagmar Harkema

Ieder jaar in het laatste weekend van maart gaat de zomertijd in en gaat de klok een uur vooruit. Dit jaar valt dat in de nacht van 30 op 31 maart. Hierdoor zijn de dagen langer en kunnen we genieten van meer daglicht, maar het verzetten van de klok heeft ook effect op je lichaam. 

Je lijf heeft namelijk een eigen ritme: je biologische klok, oftewel het circadiaans ritme. Dankzij deze biologische klok word je ’s avonds moe wanneer je naar bed moet, en word je in de ochtend (als het goed is) op tijd weer fris wakker. Een erg handig systeem, maar wanneer de zomertijd ingaat, loopt dit ritme niet meer gelijk met de klok.

Het effect op je lichaam

Dit kan ervoor zorgen dat je slaapritme verstoord wordt in de dagen nadat de zomertijd is ingegaan. Je bent ’s avonds nog niet moe als je naar bed moet, en je bent in de ochtend nog niet uitgeslapen wanneer de wekker gaat. Door dit verstoorde slaapritme kun je last krijgen van slaaptekort, en daarbij ook van vermoeidheid, minder alert zijn en een korter lontje.

Gelukkig kun je je lijf een handje helpen bij het wennen aan de zomertijd, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. We delen vijf tips:

1. Houd je aan je slaapritme

Zorg ervoor dat je slaapritme zoveel mogelijk gelijk blijft met hoe het was. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd weer naar bed, zowel doordeweeks als in het weekend. Doe geen dutjes overdag; dit kan ook verstorend werken voor je slaapritme.

2. Eet zo weinig mogelijk in de avond

Als je in de avond nog een zware maaltijd eet, moet je lichaam hard werken om dit te verteren. Dat kan invloed hebben op je nachtrust. Het wordt aangeraden om 2-3 uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Heb je toch erge trek? Eet dan iets lichts, zoals een cracker.

3. Vermijd (fel) licht in de avond

Wanneer het donker wordt, ziet je lichaam dit als een seintje dat het zich kan klaarmaken voor de nacht. Zorg er daarom voor dat je je (slaap)kamer zo donker mogelijk maakt, door de lichten te dimmen en de gordijnen alvast dicht te doen, en vermijd fel licht in de paar uren voordat je naar bed gaat (ook van je telefoon).

Tip: doe ’s ochtends juist wel je gordijnen open en laat het daglicht binnen. Je lichaam krijgt zo een seintje dat het tijd is om wakker te worden.

4. Luister naar een meditatie voor het slapengaan

Door te mediteren maak je je even los van de eindeloze maalstroom van gedachten in je hoofd, waardoor je lekker kunt ontspannen. Dit kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Volg bijvoorbeeld deze audiomeditatie voor een zorgeloze nacht van Dolly Heuveling van Beek.

5. Beoefen intensieve yoga in de ochtend

Als je normaal in de avond een intensieve(re) yogavorm doet, probeer dit dan rond het verzetten van de klok vroeg op de dag te doen. Zo heeft je lichaam ’s avonds genoeg tijd om weer tot rust te komen. Je kunt in de avond dan bijvoorbeeld een fijne Restorative les of een Yoga Nidra les doen.

 

Delen via:
28 maart 2024 | Laatst gewijzigd op 12 april 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief