Een verkoudheid of griepje te pakken? Deze oefeningen brengen verlichting

  • Leestijd: 4 minuten
  • Jasmijn Demmer

Yoga brengt je lichaam in een staat van rust en herstel. Dit stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt. Maar als je een fikse verkoudheid of griep te pakken hebt, is een pittige practice niet zo fijn. Gelukkig zijn er oefeningen die niet te veel kracht kosten en verlichting bieden. 

Jalaneti bij verkoudheid

Als je verkouden bent of een griepje te pakken hebt, is het beter om fysiek zware houdingen te vermijden. Je lichaam vraagt nu om een ander soort aandacht. Wat helpt om je neus vrij te maken is een techniek die Jalaneti heet. Hierbij gebruik je een speciaal neuskannetje, een neti-pot, die je vult met zout water op lichaamstemperatuur. Voor een halve liter water neem je een theelepel zout. Terwijl je je hoofd schuin houdt, giet je het water in het ene neusgat. Je ademt door je mond. Het water stroomt dan vanzelf uit het andere neusgat. Met deze reinigingsmethode maak je de neusbijholten goed schoon en versterk je het neusslijmvlies.

Oefening voor een verstopte neus

Een oefening die je kunt doen om vrijer door je neus te ademen: ga liggen op je buik en breng je onderbenen omhoog. Je voorhoofd rust op je handen, die je over elkaar vouwt. Kruis de onderbenen met ritmische bewegingen, om ze vervolgens naar buiten te laten vallen. De ene keer komt je rechterbeen voor, de volgende keer het linkerbeen. Doe dit vijf tot tien minuten. Leg je hoofd tijdens de oefening een tijdje op de rechter- en op de linkerwang. Met deze oefening stimuleer je via de onderrug de zenuwen die uitmonden in de neusholten. Ook als je niet verkouden bent, maar wel moeite hebt met door je neus ademen, is dit een goede oefening.

Yoga voor verlichting bij verkoudheid of griep

Helemaal wegwerken kun je een virus niet, maar verlichting geven deze oefeningen zeker:

Gebroken Kaars (Viparita Karani)

yoga verkoudheid griep

Vouw twee dekens op, eentje als ondersteuning van je rug en een als een dik steuntje voor je heupen. Leg ze op elkaar met het dikke gedeelte 10 tot 15 centimeter van een muur af. Ga op de deken liggen met je heupen op het ‘kussentje’, en laat je benen gestrekt tegen de muur leunen. Open je armen zijwaarts. Zorg dat de voorkant van je torso lang en licht gewelfd is (daarvoor dient het steuntje onder je rug). Deze oefening opent de luchtwegen.

Staande Tang (Uttanasana)

yoga verkoudheid griep

Je hoofd omlaag brengen voelt meestal niet prettig als je verkouden bent, omdat de druk op je hoofd, voorhoofdsholte en neusholten nog groter wordt. Toch is het goed om deze oefening te doen. Sta met de voeten heupbreed uit elkaar en leun met de onderarmen op het zitvlak van een stoel. Houd dit twee tot vijf minuten vol. Energie stroomt zo naar de neus, keel en mond, waardoor het ademen eenvoudig wordt als je weer rechtop staat.

Gespreide Vooroverbuiging (Upavistha Konasana)

yoga verkoudheid griep
Stretchen kan vervelend aanvoelen als je ziek bent, maar geeft na afloop een heerlijk gevoel. Ga op de vloer zitten met je zitbotjes op de rand van een opgevouwen deken. Strek je benen naar voren en probeer ze dan zo ver mogelijk te spreiden, met de knieën omhoog. “Wandel” met je handen naar voren, terwijl de voorkant van je lichaam lang blijft. Houd dit drie tot vijf minuten vol.

Doe mee op Yoga by Happinez

Op Yoga by Happinez vind je verschillende yogalessen en meditaties. Versterk je immuunsysteem met een verwarmende les, volg een meditatie om je weerstand te verbeteren of biedt jezelf volledige ontspanning met een van de Yin yogalessen. Yoga waar en wanneer je wil met Yoga by Happinez.


Tips en oefeningen voor een sterk immuunsysteem


Verbeter je weerstand met deze meditatie


Geef je immuunsysteem een natuurlijke boost met deze drie yogahoudingen tegen de winterblues 

Delen via:
19 december 2022 | Laatst gewijzigd op 7 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief