Detoxcoach Jacqueline van Lieshout over het belang van ontspannen

  • Leestijd: 5 minuten
  • Marianne ter Mors

Jacqueline van Lieshout is dé detoxcoach van Nederland. Haar boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel werd direct een bestseller. Als detoxcoach eet je gezond en ben je helemaal zen en ontspannen, toch? Nou, nee. Nadat Jacqueline een dochter had gekregen, braken stress en slecht eten haar op. Een flinke burn-out was het gevolg.

Jacqueline: ‘Ik ging altijd maar door. Nadat mijn eerste boek een succes werd, heb ik in korte tijd veel boeken geschreven. En toen ik een dochter kreeg, veranderde er eigenlijk niks. Een kind, dat deed ik er gewoon bij. Om hulp vragen is niet een van mijn sterkste kanten: een sterke meid regelt het allemaal zelf. Ik vermoed dat dit voor veel vrouwen geldt. Dus ’s nachts sliep ik tussen de voedingen door en overdag ging ik volop aan het werk. Alles moest gewoon doorgaan. Soms zat ik achter mijn laptop, met een kaastosti tussen mijn tanden, even gauw de mail weg te werken.

Ik mailde bijvoorbeeld iemand een advies om een maand glutenvrij te eten – terwijl ik nét een kruimel brood uit mijn mondhoek veegde. Tja. In het ergste geval had ik nog een kater ook, want die glazen wijn van de vorige avond vielen niet zo lekker. En als je een kater hebt of moe bent, dan wil je lichaam alleen maar zoet, zout en vet. Kortom: ik was één bonk stress.’

Compleet uitgeput

Jezelf uitputten, de signalen van je lichaam negeren en meedoen aan de ratrace – ‘Hoe is het? Lekker druk!’ – gaat een tijd goed. Totdat het niet meer gaat. En dan is het ook echt op. Zo ook bij Jacqueline. ‘Ik opende op een ochtend mijn laptop en kon de letters op mijn scherm niet meer lezen. Ik raakte helemaal in paniek en begon te hyper­ventileren. Mijn lichaam en geest waren compleet uitgeput. Ik ben vervolgens met mijn man drie dagen naar Vlieland gegaan. Even los van alles, dat was heerlijk.

Eenmaal thuis wist ik: dit gaat niet zomaar over. Ik heb een burn-out en het is nu tijd voor een andere koers. In het begin vond ik dit lastig, want ik voel me over-verantwoordelijk. Ik had het gevoel dat als ik iets niet deed, de wereld uit elkaar zou vallen. Onzin natuurlijk, maar zo voelde het destijds. Stap voor stap begon ik gezonde veranderingen aan te brengen in mijn leven. Zoiets is een proces en dat is het nog steeds. Als doorhollen in je aard zit, zul je je altijd bewust moeten blijven van wat je doet en waarom.

Allereerst ben ik veel meer gaan slapen. Dat doe ik nu nog steeds, ik slaap elke nacht van tien uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. Goed slapen is echt regel één om een ontspannen leven te leiden! Misschien denk je nu: ja, maar ik slaap helemaal niet lekker. Ik adviseer mensen dan te kijken naar hoe je je leven indeelt. Zo begint voor mij om vier ’s middags mijn downtime.

Dan stop ik met werken, haal mijn make-up eraf, trek een joggingbroek aan en ga in de relaxmodus. Rond die tijd begint in je lichaam namelijk je cortisolspiegel te dalen, je maakt je langzaam op voor een ontspannen nachtrust. Door je aan te passen aan het natuur­lijke ritme van je lichaam, valt alles op zijn plaats. Je hebt weer energie over en daarom heb je zin in die lekkere strandwandeling, pak je sneller de fiets in plaats van de auto en is gezond eten geen opgave.

Ten slotte is ook yoga belangrijk geweest in mijn herstel. Ik deed al langer yoga, ik was zo’n Ashtanga-tijger, lekker dynamisch. Per toeval kwam ik terecht in een Yin yogales en het raakte me direct. Ik ontspande zo diep, ik heb de hele les huilend op mijn mat gelegen. Geen Ashtanga meer voor mij, sindsdien doe ik alleen nog maar Yin yoga. En ik ga lang niet altijd de deur uit om een les te volgen, soms heb ik daar geen zin in. Online zijn zoveel goede Yin yogalessen te vinden. Wel raad ik aan te beginnen bij een goede docent, anders kun je schade aanrichten aan je lichaam.’

Het leven wordt pas echt leuk wanneer je begint met ontspannen

Verslaafd

‘Op de een of andere manier is het niet hip om lekker een beetje te lummelen. Als je dan ook nog eens niet drinkt en geen afspraken mijlenver vooruit wilt plannen, ben je saai. Mensen lijken verslaafd aan drukte, bang om een moment de stilte met zichzelf op te zoeken. Ze zijn altijd druk-druk-druk. En één uurtje Yin yoga per week moet die stress oplossen. Maar zo werkt het niet. Daarom heb ik het boek Het Relaxdieet geschreven. Om mensen er bewust van te maken dat een ontspannen leven leiden de basis is van alles. Als je wilt afvallen of lekkerder in je vel wilt zitten, moet je kijken wie er aan tafel zit. Voel je je gestrest? Werk je tot 1 uur ’s nachts? Neem je stiekem je iPhone mee de slaapkamer in, “want het is mijn wekker”? Dan moet je daar eerst aan werken.

Eigenlijk is het boek doorspekt met yoga: ontspan, leef bewust, doe aan matig intensieve lichaams­beweging, eet niet te veel en eet vooral bewust. Wat je eet, dat wórd je, dus zorg goed voor je Annamaya Kosha, je fysieke lichaam. ‘Ik hoor vaak dat yogadocenten hun leerlingen goed willen adviseren over hoe ze met de juiste voeding meer uit hun practice kunnen halen. Daarom geef ik een detoxtraining speciaal voor yogadocenten met aandacht voor yogaprincipes, gezonde voeding en ontspanning. Zo hoop ik nog meer mensen te inspireren om uit de ratrace te stappen en bewuste, gezonde keuzes te maken. Het leven wordt pas echt leuk wanneer je begint met ontspannen!’

Beeld: Linelle Deunk, visagie: Karen Schreuder

Delen via:
10 maart 2020 | Laatst gewijzigd op 13 maart 2020

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief