Tips

Begin je dag goed met de Zonnegroet

De meest beoefende serie in de yoga is de Zonnegroet. Begin elke dag met deze serie, die goed is voor alle delen van je lichaam. Zij maakt je energiek, ontspannen, sterk en vrolijk!

Niet voor niets doen sporters hem vaak als warming-up voor een belangrijke wedstrijd. De Zonnegroet (Surya Namaskar) brengt evenwicht op alle niveaus: fysiek, energetisch, emotioneel en spiritueel. Alle spieren, gewrichten, klieren, organen en het zenuwstelsel worden gestimuleerd. Doordat het hart en de longen net even harder moeten werken, worden ook deze organen sterker.

Bovendien is de Zonnegroet gewoon een prettige manier om de dag te starten. Helemaal als je de neiging hebt bij het opstaan meteen te gaan piekeren over je drukke dagprogramma, kan deze serie helpen. Doordat adem en beweging synchroon lopen, worden je gedachten rustiger en kun je op een ontspannen manier aan de dag beginnen.

Midzomernacht

‘Surya’ betekent zon en ‘Namaskar’ betekent begroeten. Voor hindoes is de groet aan de zon een ritueel waarbij de zonnegod wordt aanbeden. De zon staat symbool voor datgene wat het leven biedt: warmte, vruchtbaarheid, overvloed. Maar de hitte van de zon kan ook vernietigen en verschroeien, dus is het zaak om haar gunst te winnen.

Volgens de Veda’s – de oude Indiase geschriften die ten grondslag zouden liggen aan het hindoeïsme – vergroot je door het doen van de Zonnegroet je innerlijke bewustzijn. Je begroet je innerlijke zon.

Je kunt de serie houdingen symbolisch opdragen aan de nieuwe dag, of aan iets of iemand die je iets goeds toewenst. Zo kun je bijvoorbeeld ‘wereldvrede’, ‘veiligheid voor alle kinderen’ of ‘een betere gezondheid voor je eenzame buurvrouw’ als intentie kiezen voor je yogaserie. Er zijn zelfs onderzoeken die zouden aantonen dat je intenties uitkomen, als je de serie vol overgave doet. In de midzomernacht wordt de Zonnegroet door groepen enthousiastelingen 108 keer herhaald, een magisch getal volgens sommigen.

Begin met vijf Zonnegroeten achter elkaar. Als het goed voelt, kun je op den duur van tien Zonnegroeten je dagelijkse routine maken. Neem na de serie ook de tijd om even in de Lijkhouding (Savasana) te gaan liggen en helemaal te ontspannen, zodat de effecten van de houdingen goed op je lichaam kunnen inwerken.

21 zonnegroeten op 21 juni

Op 21 juni vieren we voor de vierde keer de Internationale Yogadag. Wij organiseren op deze dag een live yogales, die je gratis kunt volgen via Facebook. Gewoon vanuit je huiskamer! Doe samen met duizenden anderen de zonnegroet om half 8 ’s ochtends mee met Evy Gruyaert. Voel de verbindende energie en maak van deze langste dag jouw mooiste zomerdag ooit. Doe jij ook mee? Schrijf je hier vrijblijvend in. 

IK DOE MEE

Beeld: Harold Pereira

Yoga voor beginners

De basis voor iedere yogi

  • Artboard 1Leer de basis in 14 videolessen
  • Artboard 1De belangrijkste yogahoudingen
  • Artboard 1Inclusief 3 maanden Yogatv

bekijk de training
Nu
€ 99,-

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka