Begin je dag goed met de Zonnegroet

  • Leestijd: 3 minuten
  • Anne Roffel

De meest beoefende serie in de yoga is de Zonnegroet. Begin elke dag met deze serie, die goed is voor alle delen van je lichaam. Zij maakt je energiek, ontspannen, sterk en vrolijk!

Niet voor niets doen sporters hem vaak als warming-up voor een belangrijke wedstrijd. De Zonnegroet (Surya Namaskar) brengt evenwicht op alle niveaus: fysiek, energetisch, emotioneel en spiritueel. Alle spieren, gewrichten, klieren, organen en het zenuwstelsel worden gestimuleerd. Doordat het hart en de longen net even harder moeten werken, worden ook deze organen sterker.

Bovendien is de Zonnegroet gewoon een prettige manier om de dag te starten. Helemaal als je de neiging hebt bij het opstaan meteen te gaan piekeren over je drukke dagprogramma, kan deze serie helpen. Doordat adem en beweging synchroon lopen, worden je gedachten rustiger en kun je op een ontspannen manier aan de dag beginnen.

Midzomernacht

‘Surya’ betekent zon en ‘Namaskar’ betekent begroeten. Voor hindoes is de groet aan de zon een ritueel waarbij de zonnegod wordt aanbeden. De zon staat symbool voor datgene wat het leven biedt: warmte, vruchtbaarheid, overvloed. Maar de hitte van de zon kan ook vernietigen en verschroeien, dus is het zaak om haar gunst te winnen.

Volgens de Veda’s – de oude Indiase geschriften die ten grondslag zouden liggen aan het hindoeïsme – vergroot je door het doen van de Zonnegroet je innerlijke bewustzijn. Je begroet je innerlijke zon.

Je kunt de serie houdingen symbolisch opdragen aan de nieuwe dag, of aan iets of iemand die je iets goeds toewenst. Zo kun je bijvoorbeeld ‘wereldvrede’, ‘veiligheid voor alle kinderen’ of ‘een betere gezondheid voor je eenzame buurvrouw’ als intentie kiezen voor je yogaserie. Er zijn zelfs onderzoeken die zouden aantonen dat je intenties uitkomen, als je de serie vol overgave doet. In de midzomernacht wordt de Zonnegroet door groepen enthousiastelingen 108 keer herhaald, een magisch getal volgens sommigen.

Begin met vijf Zonnegroeten achter elkaar. Als het goed voelt, kun je op den duur van tien Zonnegroeten je dagelijkse routine maken. Neem na de serie ook de tijd om even in de Lijkhouding (Savasana) te gaan liggen en helemaal te ontspannen, zodat de effecten van de houdingen goed op je lichaam kunnen inwerken.

Challenge: start je eigen ochtendritueel

Behoefte aan meer inspiratie voor je ochtendritueel? Laat je inspireren door het ochtendritueel van Johan Noorloos en 5 andere yogadocenten.

We starten met z’n allen op maandag 3 september. Meld je gratis aan en krijg vijf dagen lang om 7.00 uur ‘s ochtends een video in je mailbox. Hierin nemen de docenten je mee door hun ochtend en delen ze hun favoriete oefeningen, die je makkelijk thuis kunt meedoen.

Om je dag mindful te beginnen zijn één korte oefening, het zetten van een intentie of een paar bewuste ademhalingen soms al voldoende!

MELD JE GRATIS AAN

Beeld: Harold Pereira

Delen via:
10 juni 2018 | Laatst gewijzigd op 18 mei 2020
Training

Yoga voor beginners

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief