Max Westerman: ‘Ik kan soms best een stresskip zijn’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Heleen Peverelli

Max Westerman (60) is journalist en was jarenlang VS-correspondent bij RTL Nieuws. Onlangs maakte hij de documentaire Max zoekt rust, waarin hij op zoek gaat naar de rol van yoga (nog te zien op Uitzending Gemist), onder bijvoorbeeld gevangenen, middelbare scholieren en zijn eigen moeder. Zelf doet hij al meer dan veertig jaar aan yoga, ‘al ruim voordat het een hype werd’.

Waarom ben je ooit begonnen met yoga?

‘Met mijn moeder, die nu 88 is, heb ik altijd al yoga-achtige oefeningen gedaan. Zij doet het nog steeds, ze is superlenig en het houdt haar jong van geest. Op mijn achttiende ging ik naar New York, om daar te werken en te studeren. Een vriendinnetje nam me mee naar yogales. Simpele, basic Hatha. Nog lang voor de hype, heel authentiek. Ik kom er nog steeds: Integral Yoga op 13th Street. Ik vind het fijn dat mensen zich daar niet zo uitsloven, ook al ben ik zelf wel een beetje een uitslover.’

Waarin ben je dan een uitslover?

‘Ik probeer dingen altijd zo perfect mogelijk te doen. En ik ben redelijk competitief ingesteld. Ik heb dertig jaar in New York gewoond; als je het nog niet was, word je het daar wel. In de yoga zoek ik soms ook naar uitdagende vormen. Zo zit in Harlem een Bikram yogastudio, met een strenge instructeur. Een soort nazi-yoga, noem ik het. “Voel je je al misselijk? Dan is het goed.” Heel soms is dat ook wel lekker.’

Wat brengt yoga jou?

‘Het geeft me rust. Ik kan soms best een stresskip zijn. Gisteren moest ik optreden in een talkshow, daar ben ik dan nerveus voor. Dan doe ik ’s ochtends een uurtje yoga, en later op de dag twintig minuten meditatie.’

Voor je documentaire Max zoekt rust kwam je op bijzondere plekken.

‘We gingen naar Rishikesh, de hoofdstad van de yoga. Er zitten wel 150 yogaopleidingen. Een prachtige spirituele plek aan de Ganges. Er wonen 150.000 mensen, en die hele stad is vegetarisch. Geweldloosheid wordt daar echt in de praktijk gebracht.

In het Kundalini instituut maakte ik kennis met een geweldige goeroe, een soort psychotherapeut. In de gesprekken met hem kwam naar boven dat ik een behoorlijke angst voor de dood heb. Next thing I know, zit ik aan de oever van de Ganges ademhalingsoefeningen te doen. Ademen alsof je met een goed humeur de dood in kunt glijden.’

Je woont nu in Rio. Doe je daar ook yoga?

‘In Brazilië is de yoga-gedachte meer verweven in het dagelijks leven: je moet in het hier en nu genieten, maak van je leven een feestje. Ze zijn er veel minder prestatiegericht. Er zijn mensen die ik al maanden ken en die nog nooit hebben gevraagd wat ik doe.

Ik heb daar even yoga gedaan in een studio, maar dat was een enorm dure school, waar ik omringd werd door superslanke, rijke vrouwen. Het paste niet bij het yogagevoel. Nu doe ik het gewoon thuis. Ik merk – en het is ook bewezen – dat yoga goed voor je is als je ouder wordt. Goed voor je botten, je pezen, je balans. Met yoga wil ik oud worden.’

Max’ favoriete houding 

‘De Kopstand is mijn favoriet, omdat ik hem kan. Hij geeft rust in mijn hoofd, wat prettig is voor rusteloze mensen zoals ik. En ik heb net gelezen dat ook echt wetenschappelijk is aangetoond dat deze houding de hartslag verlaagt.’

Beeld: Iris Planting

Delen via:
21 juni 2018 | Laatst gewijzigd op 27 december 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief