3 mooie yogahoudingen voor je evenwicht

  • Leestijd: 4 minuten
  • Yoga by Happinez

In samenwerking met Hansaplast

Als je evenwicht verstoord is, kun je je behoorlijk onzeker voelen. Een val ligt op de loer. Yogaoefeningen en rustige bewegingen kunnen helpen de balans te herstellen.

In elke yogales komt de term evenwicht wel een keer voorbij. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies mee bedoeld? Volgens het woordenboek is evenwicht een toestand waarin het gewicht aan beide zijden van een weegschaal gelijk is. Dan is er rust, harmonie. Twee termen die perfect passen bij yoga.

Evenwichtsorgaan

Ons evenwicht wordt geregeld in het oor. Aan beide zijde van ons hoofd, net achter de oren, door het evenwichtsorgaan. Het bestaat uit minuscule buisjes en sensoren die de positie van ons lichaam in de ruimte registreren. De hersenen krijgen deze informatie doorgeseind en combineren dit weer met andere signalen die ze van de ogen, spieren en gewrichten ontvangen. Aan de hand van al deze informatie coördineren de hersenen ons evenwicht. Is er iets niet in orde met je evenwichtsorgaan, dan kun je duizelig raken of omvallen.

Blijf in balans: fysiek en mentaal

Yogahoudingen kunnen je helpen om fysiek in evenwicht te blijven. Door te balanceren, leer je je lichaam beter kennen en vergroot je je zelfvertrouwen. Verlies je de balans, dan weet je intuïtief beter wat je moet doen. Ook mentaal werken de oefeningen door voor meer balans. Doordat je je focust op één ding, creëer je rust in je hoofd. Gedachten verdwijnen hierdoor naar de achtergrond. Alle aandacht gaat uit naar het balanceren en hoe je lichaam hierop reageert. Hieronder een aantal oefeningen voor lichamelijk en geestelijk evenwicht:

Variant op de Kindhouding

Balasana

Deze houding helpt om duizeligheid te verminderen.

  1. Ga zitten met je billen op je hielen, je knieën gespreid. Leg een bolster of een stapeltje dekens tussen je knieën.
  2. Buig vervolgens voorover, over de verhoging heen. Leg je hoofd naar een kant; je nek moet comfortabel kunnen rusten.
  3. Blijf een minuut of 5 in deze houding. Als je knieën pijnlijk voelen, leg dan een dekentje over je mat en een rolletje tussen je kuiten en je dijen. 

Berg

Tadasana

  1. Sta op je mat met je voeten op heupbreedte, je rug goed gestrekt en je armen ontspannen langs je lijf. Zorg dat je met één hand de muur kunt aanraken voor het geval je je evenwicht verliest.
  2. Sluit nu je ogen. Door je zicht tijdelijk uit te schakelen, stimuleer je andere delen van de hersenen die belangrijk zijn voor het vinden van je evenwicht. Focus je aandacht op de grond onder je voeten.
  3. Spreid je tenen en voel hoe je voetzolen de mat raken. Raak de muur zo min mogelijk aan.
  4. Open na een paar minuten rustig weer je ogen.

Boom

Vrksasana

  1. Buig vanuit de Berghouding (eventueel weer bij de muur) je linkerknie.
  2. Zet je linkervoet tegen de binnenkant van je rechterbeen. Breng je handpalmen voor je borstkas tegen elkaar.
  3. Voel je voldoende balans, strek dan je armen boven je hoofd en experimenteer of je je ogen een paar tellen kunt sluiten.
  4. Herhaal aan de andere kant.

Toch uit balans?

Met als gevolg een val? Blijf oefenen, dat baart echt kunst. En bij een flinke schaafwond is het fijn om de Green & Protect pleisters van Hansaplast te gebruiken. Plakken met deze pleisters is ecologisch verantwoord*, want zowel het wondkussen als de stof zijn gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong. Daarbij vormen de pleisters een beschermende barrière die 99% van de bacteriën blokkeert. Zo wordt de wond goed beschermd om infecties voorkomen.

* In vergelijking met het hele Hansaplast assortiment. Wondkussen & stof gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong. Pleister bij het restafval weggooien. Laat niet in de natuur achter. Onze productie installaties gebruiken elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Wij financieren gecertificeerde bebossingsprojecten voor het klimaat. Doos gemaakt van 93% gerecycled karton.

** Hansaplast pleisters beschermen tegen vuil en bacteriën.

Delen via:
9 september 2022 | Laatst gewijzigd op 12 september 2022

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief