Erkenning van de mooie kanten van jezelf maakt je sterker. Ontdek wat jou een mooi mens maakt met deze serie hartopeners: maak ruimte voor je mooie kanten en kom in je kracht.
Hoe blij ben jij met jezelf? Diep in je hart weet je misschien dat geluk niet te vinden is in bijvoorbeeld een slank lijf of succes op je werk. Dit zit in liefde voor de wereld, voor de mensen om je heen, en bovenal voor jezelf. Als je werkt aan je eigenwaarde, voel je verbinding en dankbaarheid.
Het is soms lastig om in te zien wat jou een mooi mens maakt, terwijl het bewezen is dat dit je sterker maakt. Uit een interessant onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt zelfs dat 79% van de Nederlanders het ongemakkelijk vindt om te vertellen wat hen een mooi mens maakt. Het voelt vreemd of we voelen ons beschaamd om uit te spreken wat ons bijzonder maakt. Terwijl we wel geloven dat het ons een sterker mens maakt (56%) en we er ook vaker bij stil zouden willen staan (66%).
Mens, wat ben je mooi
Menzis
Vind je het inderdaad lastig om de goede kanten van jezelf te zien? Vraag er eens naar bij mensen in je omgeving. Ga bij 1 tot 5 mensen die jou goed kennen, zoals een vriendin, zus of collega, na waarom ze graag tijd met je doorbrengen. Omdat je goed kunt luisteren bijvoorbeeld, omdat je vaak lacht of anderen het gevoel geeft dat ze er mogen zijn. Probeer het waarderen van je eigenschappen daarna zelf in de praktijk te brengen en laat yoga je daarbij helpen.
In onderstaande video zie je wat het met je kan doen als je naar jezelf kijkt door de ogen van een ander.
Deze serie hartopeners draag je op aan jezelf. Begin door eerst rustig te zitten en je intentie van deze tien houdingen vast te stellen, zoals het erkennen van een mooie eigenschap. Je kunt ook voor jezelf een mantra opzeggen: ‘Ik ben blij met mezelf, ik ben een mooi mens.’ Of kies één van jouw sterke eigenschappen uit die je verder uit wilt bouwen en houd deze in je achterhoofd tijdens de oefeningen.
De serie start met oefeningen voor je buik, om daarna je hartstreek te openen. Een open lichaamshouding met de schouders naar achteren en de borst naar voren kan onveilig voelen. Daarom versterken we eerst de energie in de buik, zodat je je krachtiger voelt. Daarna is het gemakkelijker om je hart te openen en jezelf liefde te geven.
Probeer tijdens de oefeningen bewust te voelen hoe de energie vanuit je buik naar je hart stroomt. Wanneer je de serie afsluit, voel dan de energie in je handen en kom met je aandacht terug bij je intentie. Voel de openheid van je hart en voel je verbonden met de gedachte dat de wereld een geheel is van geven en ontvangen.
1. Kleermakerszit en Gebedsmudra
Padmasana en Anjali Mudra
Zit in kleermakerszit of in de Lotushouding voor je de serie begint.
Zit goed rechtop en breng je handen in gebedsmudra.
Richt je aandacht naar binnen en sta stil bij jouw intentie voor deze serie (bijvoorbeeld je mantra of je sterke eigenschap).
2. Dubbele Beenheffing
Urdhva Prasarita Padasana
Lig op je rug met je benen naast elkaar en je armen naast je lichaam.
Adem in, breng je armen boven je hoofd en leg ze op de grond met de handpalmen naar boven, terwijl je tegelijkertijd je benen recht omhoog brengt.
Adem uit en breng alleen je benen gestrekt weer naar de grond.
Breng je benen dan weer omhoog en ga door met de beweging.
Doe de oefening tien keer.
3. Gedraaide Buikhouding
Jathara Parivartanasana
Blijf liggen op je rug en leg je armen gestrekt op schouderhoogte zijwaarts met de palmen tegen de grond.
Strek je benen recht omhoog.
Draai je heupen iets naar rechts en breng op een uitademing je benen naar links omlaag richting je handen. Tegelijkertijd draai je je hoofd naar rechts.
Houd de schouders en handpalmen stevig aan de grond.
Adem in en breng je benen weer omhoog en je hoofd naar het midden.
Draai je heupen naar links en herhaal naar de andere kant.
Is de oefening te zwaar of haal je je handen niet, buig dan je knieën en draai deze van links naar rechts heen en weer.
Doe de oefening 5 tot 10 keer aan iedere kant.
4. Opwaartse Plank
Purvottanasana
Ga met gestrekte benen in de Stafhouding zitten.
Zet je handen op schouderbreedte 15 centimeter achter je rug met de vingers naar voren.
Adem in, duw je handen in de vloer en breng je bekken omhoog. Houd je armen en benen gestrekt, hielen en tenen bij elkaar.
Als je heupen maximaal omhoog zijn, til je je borstkas naar boven en laat je je hoofd achteroverzakken. Span je buikspieren goed aan en blijf je bekken omhoogduwen, zodat je niet door je onderrug zakt.
Adem 5 tot 10 keer rustig en diep in deze houding en kom terug in de Stafhouding.
5. Kat
Bidalasana
Ga op handen en knieën zitten. Je handen staan recht onder je schouders en je knieën zijn iets uit elkaar, recht onder je heupen.
Adem uit en trek je stuitje onder je en maak de rug bol, met je hoofd ingetrokken.
Adem in en maak een holle rug met je hoofd omhoog; dit is de Koe.
Adem diep en krachtig en maak een vloeiende beweging van Kat naar Koe en terug.
Doe deze oefening 1 à 2 minuten.
6. Cobra
Bhujangasana
Ga op je buik liggen met je voorhoofd op de grond.
Houd je benen gestrekt tegen elkaar met de bovenkant van je voeten tegen de vloer.
Plaats je handen naast je middel en houd de ellebogen dicht bij het lichaam.
Adem in en duw je handen in de grond, zodat je omhoogkomt.
Strek je armen, met de binnenkant van je armen naar voren.
Rol je schouders naar achter en omlaag. Open je borstkas door het borstbeen naar boven te tillen. Draai je hoofd licht omhoog.
Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding.
Kom op een uitademing omlaag.
7. Boog
Dhanurasana
Blijf liggen op je buik met je voorhoofd op de grond en je armen langs je lichaam.
Adem uit, buig je knieën en pak je enkels. Lukt dit niet, gebruik dan een band om je enkels.
Houd je knieën op heupbreedte.
Adem in en duw je voeten van je vandaan, zodat je je bovenlichaam mee optilt. Kijk naar boven.
Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de Boog.
Op een uitademing kom je rustig naar beneden.
Wil je je rug ontspannen, kom dan even in de Kindhouding. Sta daarbij nog even stil bij je voornemen: merk je verschil? Merk je dat je bij bepaalde houdingen meer kunt dan je denkt of dat je zachter naar jezelf bent dan je van tevoren had gedacht?
8. Vis
Matsyasana
Ga op je rug liggen met gestrekte benen.
Breng je handen met de palmen naar beneden onder je billen, de onderarmen zijn tegen de grond gedrukt en dicht bij je bovenlichaam.
Adem in en duw je ellebogen en onderarmen stevig in de vloer, terwijl je je borstkas en hoofd omhoogtilt.
Laat daarna je hoofd weer zakken tot je achterhoofd of kruin de grond raakt, zonder er veel gewicht op te brengen.
Het gewicht rust op je ellebogen en onderarmen.
Adem zacht en diep.
Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de Vis en kom dan op een uitademing weer naar beneden.
9. Kameel
Ustrasana
Ga op je knieën zitten met je benen op heupbreedte.
Kom omhoog met je bovenbenen recht boven je knieën.
Zet je handen op je onderrug en kantel je stuitje naar voren.
Houd je schouders naar achteren en span de buikspieren aan.
Buig nu langzaam je bovenlichaam achterover en leg je handpalmen op je voetzolen.
Lukt dit niet, zet dan je tenen op de grond zodat je hielen omhoogkomen of maak gebruik van blokken. Breng je hoofd naar achteren.
Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding, kom op een inademing weer omhoog en ga op je knieën zitten.
10. Gebedsmudra
Anjali Mudra
Blijf zitten op je knieën en breng je handen tegen de borstkas in gebedsmudra.
Ga met je aandacht terug naar de intentie waarmee je de serie bent begonnen. Hoe voel je je? Merk je verschil met hoe je je voor de oefeningen voelde? Voel je inderdaad meer ruimte? Hoe sterk voel je de waardering voor jezelf? Heb je het gevoel dat je meer met deze waardering zou willen en kunnen?
Blijf een paar minuten rustig zitten en ga dan liggen in de Lijkhouding (Savasana) voor de eindontspanning.
Blijf oefenen
Wil je verder aan de slag met de erkenning van jouw bijzondere kanten?
Schrijf op welke eigenschappen anderen in jou waarderen. Lees het regelmatig door, vooral wanneer je wel wat extra kracht of zelfliefde kan gebruiken. Je kunt je vrienden of familie ook vragen dit voor jou op te schrijven, op mooi papier dat je ergens op kunt hangen. Of als notitie in je telefoon, in een lijstje dat je bij kunt werken en kunt bekijken wanneer je wilt.
Stel vaker een vergelijkbare intentie voor je yogales voordat je aan de houdingen begint. Kies bijvoorbeeld elke keer één eigenschap van jezelf waar je op wilt focussen en die je wilt laten groeien.
Kies een week lang een vast moment voor een zelf-check, zoals voor het slapengaan of tijdens je (ochtend)meditatie. Ga bij jezelf te rade wat jou vandaag een mooi mens maakt of met welke mooie kant je vandaag extra gaat experimenteren om hem te versterken. Voelt dit goed? Plak er nog een week, of meer, aan vast.
Laat je inspireren. Op Menzis.nl/mooimens lees je waarom het ontdekken van je mooie kanten je een sterker mens maakt en vind je meer tips en uitslagen van het nationale onderzoek. Ook kun je er diverse mini-documentaires bekijken over mensen die door anderen verrast worden met hoe mooi ze eigenlijk zijn.
Dit artikel is een samenwerking met Menzis
Tekst: Jenny van den Heuvel en Ilse Savenije, beeld: Saskia van Osnabrugge
Met veel plezier schrijven de online redacteuren van Yoga by Happinez verschillende artikelen over yoga, meditatie, gezondheid, filosofie, reizen en meer.
Juist op de yogamat zou je jezelf moeten kunnen zijn, maar vaak passen we ons vaak aan aan de verwachtingen van anderen of onszelf. Deze vier oefeningen helpen je om dicht bij jezelf te blijven.
1 reacties
Geef je reactie
Geweldig mooi !