Kranshouding Kranshouding

Kranshouding

Malasana

De Sanskriet naam voor de Kranshouding is Malasana, afgeleid van de woorden Mala (krans of slinger) en Asana (houding). In de Yin yoga wordt deze houding de Squat genoemd.

Het effect van de Kranshouding

Deze aardende houding ontspant de onderrug en het bekken, opent de heupen en versterkt de bovenbenen, knieën, kuiten en enkels. Hoe verder de voeten uit elkaar worden geplaatst, hoe meer deze houding de heupen opent. Hoe dichter de voeten bij elkaar worden geplaatst, hoe meer de houding de enkels versterkt. De Kranshouding verbetert de spijsvertering en biedt verlichting bij menstruatiepijn.

Zo kom je in de Kranshouding

  • Ga rechtop staan met de benen iets wijder dan de heupen en met de voeten licht naar buiten gedraaid.
  • Breng je armen gestrekt naar voren met de handpalmen naar beneden.
  • Op een uitademing zak je met een rechte rug naar beneden tot een hurkhouding en probeer je balans te vinden.
  • Houd hierbij de hielen aan de vloer. Leg een deken onder je hielen als deze van de grond komen.
  • Is het te zwaar om de armen in deze houding gestrekt te houden? Dan kun je ervoor kiezen de handen voor de borst te brengen in gebedspositie en met de ellebogen licht druk te geven aan de binnenkant van de knieën, om de heupen verder te openen.
  • Blijf 20 ademhalingen in deze houding of zo lang als comfortabel voelt.
  • Adem in en kom omhoog.

De houding aanpassen

Zijn je heupen erg stijf? Dan kan deze houding te belastend zijn voor de knieën. Bij knieklachten kun je deze houding beter overslaan.

Komen je hielen niet op de grond? Plaats dan een opgerolde deken onder je hielen, zodat je kunt ontspannen in de houding.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief