houding

Half Dragonfly (Yin)

Yin yogahouding

Het effect van Half Dragonfly

Half Dragonfly is een houding die onder andere in de Yin yoga wordt gebruikt. Hier beschrijven we de houding dan ook volgens de Yin traditie. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. En typerend voor Yin yoga is dat je langer in een houding blijft, zo kan  levensenergie beter gaan stromen via een netwerk van energie kanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke houding werkt op één of meer meridianen, een kennis die komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De Half Dragonfly is een variatie op de ‘gewone’ Dragonfly en wordt ook wel Straddle genoemd. De Half Dragonfly stimuleert de gehele zijkant van je lichaam: namelijk de ribbenkast, de ribben en de bil van het gebogen been.

Op welke meridiaan werkt Half Dragonfly?

Het werkt met name op de achterkant benen en de rug, waar de blaas meridiaan loopt. Deze kruist alle andere meridianen in het lichaam. En door de zijstrekking wordt ook de galblaas meridiaan aangesproken, die een belangrijke rol speelt bij het verteringsproces.

Ook werkt de houding op de nier meridiaan, deze zou volgens de Chinese medicijnleer belangrijk zijn voor lichaam en geest verbinding. Activeer je de niermeridiaan? Dan kun je je opgewekt voelen.

 

 

Half-Dragonfly-Yin

Zo kom je in Half Dragonfly

  • Strek een been uit naar de zijkant, zo wijd als goed voelt voor jou (Halve Spreidzit).
  • Plaats de voet van het andere been tegen de binnenkant van de dij.
  • Breng dan je torso naar de zijkant over het gestrekte been.
  • Breng de bovenste arm over je hoofd of laat eventueel je elleboog rusten op het hoofd.
  • Onderste arm rust ontspannen op de grond, aan de binnenkant van het gestrekte been. Eventueel op een kussentje als je je grond niet raakt.
  • Blijf hier 3 tot 5 minuten en wissel van kant.

 

Half Dragonfly: wanneer aanpassen?

Kom op een kussentje of dekentje zitten als de heupen een extra kanteling kunnen gebruiken.

Yoga voor beginners

De basis voor iedere yogi

  • Artboard 1Leer de basis in 14 videolessen
  • Artboard 1De belangrijkste yogahoudingen
  • Artboard 1Inclusief 3 maanden Yogatv

bekijk de training
Nu
€ 99,-

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka