Half Dragonfly (Yin) Half Dragonfly (Yin)

Half Dragonfly (Yin)

Parivrrta Janu Sirsasana

Half Dragonfly is een Yin yoga houding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

De Half Dragonfly is een variatie op de ‘gewone’ Dragonfly en wordt ook wel Straddle pose genoemd.

Het effect van Half Dragonfly

In de Half Dragonfly wordt de gehele zijkant van je lichaam gestimuleerd: de flanken, de ribbenkast en de bil van het gebogen been.

De houding werkt met name op de achterkant van de benen en de rug, waar de blaasmeridiaan loopt. Deze meridiaan kruist alle andere meridianen die door het lichaam lopen. Deze zijstrekking stimuleert de galblaasmeridiaan, die een belangrijke rol speelt in het verteringsproces. Ook werkt Half Dragonfly op de niermeridiaan, die volgens de Chinese medicijnleer belangrijk is voor de verbinding tussen lichaam en geest. Na het beoefenen van deze houding kun je je daarom opgewekt voelen.

Half-Dragonfly-Yin

Zo kom je in Half Dragonfly

  • Strek je linkerbeen zijwaarts uit, zo wijd als voor jou goed voelt (Halve Spreidzit).
  • Plaats de voet van het andere been tegen de binnenkant van je linkerdij.
  • Maak je lang op een inademing en strek je torso zijwaarts over het gestrekte been.
  • Breng de rechterarm over je hoofd of laat eventueel je elleboog rusten op het hoofd.
  • De linkerarm rust ontspannen op de grond, voor het gestrekte been. Je kunt deze arm eventueel op een kussentje plaatsen als je de grond niet raakt.
  • Blijf 3 tot 5 minuten in de houding en wissel vervolgens van kant.

Half Dragonfly aanpassen

Kom op een kussentje of dekentje zitten als de heupen een extra kanteling kunnen gebruiken.

Bij nek-, rug- of schouderklachten kun je deze houding beter overslaan. Wees ook voorzichtig als je last hebt van een hoge bloeddruk of als je zwanger bent. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief