Blije Baby Blije Baby

Blije Baby

Ananda Balasana

De Sanskriet naam voor de Blije Baby is Ananda Balasana, afgeleid van de woorden Ananda (geluk), Bala (kind) en Asana (houding). Deze houding wordt ook de Happy Baby genoemd.

Het effect van de Blije Baby

Ananda Balasana opent en versterkt de onderrug, armen, schouders en heupen en vermindert stress. Door de opening in de heupen wordt ruimte gegeven aan opslagen emoties in dit gebied. Deze milde heupopener wordt door veel yogi’s als ontspannend ervaren. De houding wordt daarom vaak gedaan als afsluiting of cooling-down na een les. Gebruik je de armen om de benen actief naar je toe te trekken, dan versterkt deze houding ook de biceps. Als het staartbeen van de grond komt, ontlast deze houding de SI-gewrichten. De Blije Baby kan helpen spanning in de onderrug te verminderen. De compressie in het buikgebied fungeert als massage voor de buikorganen.

Zo kom je in de Blije Baby

  • Kom op je rug liggen. Buig je knieën en zet je voeten op de grond.
  • Breng je knieën nu naar je borst en duw vervolgens je benen van je af, richting het plafond.
  • Flex je voeten en pak met je handen de zijkant van je voeten vast. Je kunt ook de enkels of de achterkant van de benen vastpakken.
  • Open je bekkengebied, laat je knieën zakken richting de vloer.
  • Duw zachtjes je voeten in je handen en je knieën richting de grond, om het bekkengebied optimaal te openen.
  • Blijf 1 minuut in deze houding of zo lang als prettig voelt.
  • Je kunt de houding minder intens maken door één been gestrekt op de grond te laten rusten. Wissel daarna van kant.

De houding aanpassen

Bij knie- of enkelklachten kun je deze houding beter overslaan. Wees ook voorzichtig als je zwanger bent. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Als het niet comfortabel is om de voeten, de enkels of de achterkant van de benen te pakken, kun je gebruikmaken van een (yoga)riem.

Heb je nekklachten? Plaats dan een opgerolde deken onder je hoofd.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief