Hagedis Hagedis

Hagedis

Utthan Pristhasana

Lizard pose is een intense heupopener die ook wel de Hagedis wordt genoemd. De Sanskriet naam van deze houding is Utthan Pristhasana. Utthan betekent uitgestrekt, pristha betekent bladzijde van een boek of achterkant van het lichaam en asana staat voor houding.

Je kunt deze houding zowel yang (actief) als yin (passief) uitvoeren. Bij de yang-variant, strek je het achterste been actief weg en is de knie van de vloer. Ook wordt Lizard in een Vinyasa serie ook wel eens gebruikt als een korte heupopener met de knie op de grond. In de yin-variant rust het achterste been op de grond en blijf je langer in de houding, ongeveer 3 tot 5 minuten.

Het effect van Lizard

De Lizard stretcht de heupflexoren, de hamstrings en de quadriceps. Als je deze houding vaker doet, creëer je meer flexibiliteit in de heupen en tegelijkertijd versterk je de beenspieren. Deze houding is een goede voorbereiding voor armbalanshoudingen, zoals Koundinyasana I, en diepere heupopeners.

Lizard (Yin)

Zo kom je in Lizard

  • Ga staan in de Berghouding.
  • Adem in, til je linkerknie omhoog.
  • Adem uit en stap de linkervoet ver naar achteren.
  • Plaats beide handen op de grond, aan de binnenkant van je rechtervoet. Eventueel kun je de linkerknie naar de grond brengen voor een passieve variant van de houding.
  • Houd de nek lang.
  • Als je comfortabel bent in deze houding, breng dan de ellebogen naar de grond.
  • Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de houding en wissel van kant.

De houding aanpassen

Het is geen probleem als je ellebogen niet op de grond komen in deze houding. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen in het heupgebied en plaats je blokken onder de ellebogen. Zo kun je toch het volledige effect van de houding ervaren.

Waak ervoor dat je je hoofd niet laat hangen in de Lizard en houd de borst actief.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief