Verbeter je reukvermogen na een coronabesmetting

 • Leestijd: 3 minuten
 • Elsa Govaarts

Als je opkrabbelt van een besmetting met het coronavirus kun je nog lang last hebben van vermoeidheid of een verlies van smaak en reukvermogen. Dat is behoorlijk frustrerend, maar met een reuktraining én extra self-care kun je je reukzintuigen en je immuunsysteem een handje helpen. Yoga en Ayurveda ondersteunen je daarbij.

Train je reukvermogen met een olie-ritueel

reukvermogenDoor het coronavirus hebben veel mensen last van reuk- en smaakverlies. Dat kan na vier weken over zijn, maar het kan ook maanden duren. Uit onderzoek blijkt dat je met essentiële oliën je reukzenuwen kunt trainen en versterken. De Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer die je daarbij kan ondersteunen. Zo worden essentiële oliën vaak gebruikt vanwege de helende werking ervan. Ze werken kalmerend voor je lichaam en geest, maar je kunt er ook je reukvermogen mee trainen.

Marcia Korenhof is aromatherapeut en stelde een reuktraining op om je te helpen je reuk en smaak weer terug te krijgen. Haar advies: gebruik hiervoor bijvoorbeeld de geuren kruidnagel, eucalyptus, palmarosa, citroen en kaneel.

Zo doe je het

Het is belangrijk om maar één etherische olie tegelijk te gebruiken en ze af te wisselen zodat je je reukzenuwen op de beste manier prikkelt. Na ieder gebruik van een etherische olie neutraliseer je je reukorgaan door even aan een kopje koffiebonen te ruiken. Zorg dat je een rustig moment kiest op een neutrale plek. Doe je reuktraining 10 tot 15 minuten en bij voorkeur ’s morgens en ‘s avonds.

De stappen

 1. Ga ontspannen zitten.
 2. Open een flesje etherische olie.
 3. Houd de olie ongeveer vijf centimeter onder je neus.
 4. Ruik aan het flesje en probeer de geur te benoemen.
 5. Adem rustig in en uit door je neus gedurende een paar minuten.
 6. Ruik daarna even aan een kopje koffiebonen om je reukorgaan te resetten.
 7. Doe deze oefening nog een paar keer met een andere etherische olie.

Tips

 • Probeer eerst te ruiken zonder dat je weet welke etherische olie het is.
 • Laat je niet ontmoedigen. Het kan echt even duren voordat je reuk hersteld is. Je kan in je achterhoofd houden dat parfumeurs hun reukzintuig ook trainen en ontwikkelen.

Meer over het gebruik van essentiële oliën vind je hier.

Yoga voor je immuunsysteem

Je hebt een sterk immuunsysteem nodig om het virus uit je lichaam te krijgen of te voorkomen dat je ziek wordt. Naast goed slapen en gezond eten helpt Yoga je om je weerstand op peil te houden. Verwarmende oefeningen versterken de longen en stimuleren het lymfesysteem om gifstoffen uit het bloed af te voeren. Doe bijvoorbeeld voor het slapen gaan een serie avondyoga of een fijne meditatie.

Delen via:
13 januari 2021 | Laatst gewijzigd op 11 januari 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief