Het ochtendritueel van Yogi Ram Jain

  • Leestijd: 2 minuten
  • Ilse Savenije

Als je mindful opstaat, neem je dit gevoel mee je dag in. Dit keer: het ochtendritueel van Hatha yogadocent Ram Jain (Yogi Ram).

Yogi Ram

Ram Jain: ‘Al zo lang als ik me kan herinneren sta ik vóór vijf uur op. Vroeg opstaan geeft me het gevoel dat de dag lang is en dat ik rustig kan beginnen. Word ik later wakker, dan voel ik me moe en gehaast, alsof de ochtend al bijna voorbij is. Mijn energie is dan de hele dag anders.

Vóór het ontbijt om half acht – cornflakes, fruit en noten – heb ik geschriften gelezen, ademoefeningen gedaan en gemediteerd. De boeken heb ik gekocht van monniken in India. Het zijn filosofische verhalen in het Hindi of Sanskriet die me helpen de betekenis van het leven te begrijpen. Tijdens teacher trainings verblijven studenten 26 dagen lang in onze ashram. Om zes uur begeleid ik ze bij de ademoefeningen en meditaties. Wanneer ik niet lesgeef, doe ik de oefeningen alleen en mediteer ik zelf.

Of ik nu weinig of veel tijd heb, mijn gebeden doe ik altijd

Maar het belangrijkste zijn mijn prayers. Als ik weinig tijd heb, bijvoorbeeld op reis, zorg ik dat ik toch altijd mijn gebeden doe. Op mijn derde leerde ik mantra’s van mijn moeder. Door te chanten maak ik verbinding met mezelf en met het goddelijke. Ik bid om een goed mens te zijn, om niet te oordelen, en ik bid voor bescherming van mijn geliefden. Ik vraag om de goede richting; zo bewandel ik het juiste pad.’

Yogi Ram is de oprichter van internationale yogaschool Arhanta Yoga.


 

 

Delen via:
7 augustus 2018 | Laatst gewijzigd op 27 oktober 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief