DJ Isis: ‘Alles verandert en dat stelt me gerust’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Natasja Bijl

Isis van der Wel (43), beter bekend als DJ Isis, combineert een druk bestaan als dj en producer met het opvoeden van haar zoontje. Op de yogamat laat ze de waan van de dag van zich afglijden. ‘Dan realiseer ik me des te meer dat alles tijdelijk is.’ 

Heb je als dj tijd voor een vast yoga-uurtje?

‘Nee, ik heb een hectisch leven. Ik ben alleenstaande ouder van een zoontje van zeven. Het is voor mij op dit moment balanceren tussen het moeder zijn en mijn passie: de muziek. Doordeweeks sta ik op tijd op, breng ik mijn zoontje naar school en zorg ervoor dat hij te eten krijgt. Daarnaast ben ik druk met mijn adviseurswerkzaamheden, waarbij ik me onder andere inzet voor duurzaamheid in de evenementenbranche, zoals het leave no trace principe. In de weekenden passen mijn ouders op, zodat ik me volledig in het nachtwerk kan storten. Dan ben ik Isis, de dj en producer, sluit ik mezelf op, in een primitief huisje buiten de stad, om muziek te maken, of treed ik op tot diep in de nacht.’

Hoe weet je yoga daar in te passen?

‘Eigenlijk leef ik een beetje in twee werelden. De eerste dagen van de week valt die omschakeling vaak niet mee en heb ik toch een soort jetlag. Ik zou zo afhaken bij een yogales waarbij er op vaste tijden op me wordt gerekend. Gelukkig heb ik nu een yogaschool gevonden waar ik zo binnen kan wandelen en aan kan sluiten. Privéles of een yogaretraite werkt ook goed voor mij. Het is trouwens wel zo dat ik echt een yogadocent nodig heb die me erdoorheen praat.’

Met rustig vouwen en strekken lukt het me de waan van de dag van me af te laten glijden en in het centrum van mezelf te komen

Hou je van een stevige practice?

‘Nee, voor mij is yoga absoluut geen sport of work-out waarbij het belangrijk is dat je over een goede conditie beschikt, die heb ik namelijk niet. Ik zie mijn lichaam meer als een instrument om mijn bewustzijn te trainen. Met rustig vouwen en strekken lukt het me de waan van de dag van me af te laten glijden en in het centrum van mezelf te komen. Dan realiseer ik me des te meer dat alles tijdelijk is. Zo ook deze fase in mijn leven waarin ik sommige kansen voorbij moet laten gaan, zoals internationale tournees, omdat ik voor mijn zoontje moet zorgen. Niets blijft zoals het is, alles verandert. Dat vind ik tegenwoordig een geruststellende gedachte.’

Wanneer kwamen de eerste tranen op de mat?

‘Ha, grappige vraag! Die kwamen wat jaren geleden, tijdens een yogaretraite in het buitenland. Een week in de natuur, gezond eten en heel veel yoga natuurlijk. Ik stond op mijn matje, het uitzicht was prachtig en opeens moest ik huilen, uit dankbaarheid. Ik dacht nog: goh Isis, heb je er echt drieëndertig jaar over moeten doen om dit gevoel van pure blijdschap te ervaren ‘

Wat geeft yoga je verder nog?

‘Ik draai natuurlijk al een tijdje mee. In het begin van mijn carrière, toen we onze muziek nog niet op stick zetten, sjouwde ik ieder weekend twee loodzware platenkoffers met me mee. Ik woog in die tijd amper vijftig kilo. Aan al dat sjouwen heb ik een zwakke rug overgehouden. Yoga helpt daarbij.’

Is er overeenkomst tussen yoga en muziek?

‘Jazeker, voor mij is er een grote overeenkomst tussen yoga en muziek. Met yoga stem ik mezelf, voel ik de verbinding met het grotere geheel. Muziek heeft diezelfde verbindende eigenschap. Wanneer een zaal vol mensen naar mijn muziek luistert en erop danst, gebeurt er ook iets op energieniveau. Mensen raken met elkaar verbonden. Dat vind ik prachtig! Dansen heeft voor mij ook raakvlakken met yoga. Het is de fysieke viering des levens.’ 


Even een ander ritme

In een druk bestaan dat draait om werken en zorgen is het ingewikkeld om tijd te vinden voor rust en reflectie. Op een yogareis naar een sprookjesachtig oud huis in Frankrijk probeert DJ Isis een nieuw ritme te vinden. Haar persoonlijke reisverhaal lees je in het nieuwe magazine.

Beeld: Harold Pereira

Delen via:
7 december 2018 | Laatst gewijzigd op 22 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief