Wees eens wat liever voor jezelf! Drie voordelen van yoga voor zelfliefde

  • Leestijd: 3 minuten
  • Elsa Govaarts

We kennen allemaal wel dat kritische stemmetje in ons hoofd: ‘ik ben te zwaar’, ‘wat heb ik dat stom aangepakt’ of ‘waarom ben ik toch altijd zo onzeker in gezelschap’. Je weet dat je niet zo tegen jezelf moet praten, maar toch doe je het. Hoe krijg je een beter gevoel over jezelf? Yoga kan je helpen om meer zelfliefde te ervaren.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde klinkt misschien wat zoetsappig, maar dat is het niet. Volgens zelfliefde-expert Nadja van Osch is zelfliefde essentieel voor een gelukkig leven. Het gaat om leven vanuit wat jij belangrijk vindt, luisteren naar je hart en in je eigen kracht geloven. Als je die liefde en acceptatie in jezelf kunt voelen ben je minder afhankelijk van je omgeving, je baan of je relaties om gelukkig te zijn. Je kunt dan leven vanuit liefde voor jezelf en de wereld om je heen in plaats vanuit angst om niet goed genoeg te zijn. Dat klinkt ontzettend mooi, maar gaat natuurlijk niet vanzelf. Zelfliefde is een constante oefening en het vraagt moed om die reis met jezelf aan te gaan. Deze drie voordelen van yoga helpen je.

  1. Meer acceptatie van je lichaam

Yogabeoefening brengt je in contact met je lichaam. Het gaat bij yoga niet om de beste of de snelste zijn, maar om het verkennen van de grenzen van jouw lichaam. Het leert je luisteren naar de signalen dat het geeft en vraagt je ernaar te kijken zonder oordeel. Zo kun je meer acceptatie voelen voor het prachtige huis waarin je woont.

  1. Verbinding met het hier en nu

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van yoga. Door de beoefening maak je verbinding met het hier en nu en creëer je afstand van je gedachten. Observeer die kritische stem maar eens. Je bent namelijk niet de lelijke dingen die je over jezelf zegt, het is je innerlijke criticus die dat roept. En dat mag je helemaal naast je neerleggen en vervangen door liefdevolle woorden en affirmaties.

  1. Leven vanuit je hart

De dingen die jij over jezelf denkt spelen zich af in je hoofd. Door yoga te beoefenen zak je in je lichaam. Als de wervelingen van de mind stiller worden, ontstaat er ruimte om te luisteren naar je intuïtie. Niet voor niets komen er bij veel yogi’s emoties omhoog tijdens een les. Door verbinding met jezelf te maken kom je erachter hoe je je écht voelt en wat voor jou belangrijk is. Als je daarnaar kunt handelen leef je vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. En onder die stemmetjes kun je ontdekken wie je in essentie bent: precies goed.


Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

Delen via:
2 juli 2020 | Laatst gewijzigd op 7 maart 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief