Wat is satsang?

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marianne ter Mors

Luisteren naar de verhalen van een verlichte leraar: het gebeurt al zo lang als er grote meesters zijn. Al duizenden jaren. Kijk maar naar Jezus, zittend tussen zijn twaalf discipelen. Of Boeddha die met zijn leerlingen bij de bodhiboom mediteert. En het gebeurt nog steeds, ook binnen de yogatraditie. Satsang heet dit in het Sanskriet.

Het woord satsang komt uit het Sanskriet en betekent ‘bijeenkomen in waarheid’. Het is al eeuwenoud. Zo zijn bijvoorbeeld de bijeenkomsten van leerlingen die rondom Jezus en de Boeddha ontstonden ook satsangs. Vandaag de dag delen goeroes als Mooji en spiritueel leraren als Hans Laurentius hun kennis via satsang. Het doel van satsang is de lagen die je bewustzijn verhullen stap voor stap te laten oplossen. Dit doe je door vragen te stellen, over dingen te praten waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt, te mediteren en te voelen wat waarheid is in dit moment. De werking van satsang kun je vergelijken met wanneer je met een groep mensen rondom een kampvuur zit. Iedereen voelt de warmte van het vuur. Zo is het ook bij satsang, alle aanwezigen worden gevoed door de inzichten en ervaring van anderen. Het bijwonen van een satsang wordt door veel mensen als enorm ondersteunend ervaren. Alleen al omdat je simpelweg ervaart dat je niet de enige bent die met bepaalde levensvragen worstelt.

Zo is satsang opgebouwd

In principe is een satsang vormvrij, toch zijn er elementen die regelmatig terugkomen. Vaak opent de goeroe of docent de bijeenkomst met een inspirerende tekst of een geleide meditatie. Soms beoefen je als groep kirtan, het zingen van mantra’s of spirituele liederen. De mantra’s maken het makkelijker om nog wat dieper met de aandacht naar binnen te keren. Vanuit die verbinding met jezelf, kun je als leerling vragen stellen aan de leraar. De ene keer antwoordt de leraar en de andere keer antwoordt er iemand uit de groep. Ook kan er een gesprek ontstaan. Dat is het bijzondere van satsang, iedereen kan op enig moment iemands leraar zijn. Na afloop van een sharing wordt er een moment gemediteerd om de opgedane kennis en wijsheid te integreren. Vaak worden ter afsluiting nog wat mantra’s gezongen om de energie die is opgewekt door het diepgaand luisteren en praten weer tot rust te brengen.

In dit artikel leggen we nog meer uit hoe zo’n filosofische bijeenkomst eruit zie én hoe je zelf een satsang kunt organiseren.

Delen via:
27 mei 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief