nietgratis
Vyana Vayu

Vyana Vayu

686 weergaven
Bewaar als favoriet

Dit is de vijfde les van de serie over de Vayu’s en staat in het teken van de Vyana Vayu. Deze Vayu gaat over het vinden en ervaren van flow. Niet alleen in je lichaam, maar ook in het leven. Hoe vind jij zachtheid en gemak in je lijf? Nodig samen met Jolijn meer Sukha uit.

Vyana Vayu: de energieverspreider

Vayu betekent letterlijk ‘wind’ in het Sanskriet. Vayu’s kunnen worden gezien als windstromingen die Prana – levensenergie – verdelen in het lichaam. Ze spelen een grote rol in onze gezondheid en in ons leven. Wanneer deze winden in harmonie samenwerken, bevorderen ze de gezondheid en de balans van zowel lichaam als geest. In yoga zijn die vijf Vayu’s (of ‘winden’): Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana. Elke Vayu heeft een fysieke locatie en een fysieke en subtiele functie. De Vayu’s zijn er om ons op meerdere niveaus van energie te voorzien en met elkaar te verbinden.

Deze les staat in het teken van de laatste windrichting (Vayu): Vyana Vayu. Vyana Vayu verspreidt levensenergie door het hele lichaam en is verantwoordelijk voor de coördinatie van alle andere Vayu’s. Deze Vayu is verbonden met het hart en helpt ons om meer open te staan voor liefde en met zachtheid naar onszelf te kijken. Het weerspiegelt ons innerlijke bewustzijn. Het element water staat in verbinding met deze Vayu.

Vind het gemak in je lichaam en je leven

De opbouw van de les is hetzelfde als de vorige vier lessen uit de reeks over de Vayu’s. Je begint met een mudra en zingt daarna mee met de Gayatri mantra. Deze mantra is erg fijn om te chanten als je ergens mee zit of als er iets in je lichaam vastzit. Door naar dat gevoel te gaan tijdens het zingen, zorg je dat de energie weer vrij kan stromen en je energie dus meer in flow is. Vervolgens kan je samen met Jolijn een intentie zetten voor de les. Wat wil je naar je toe trekken om meer vrijheid en gemak (Sukha) in je leven en lichaam te ervaren?

Vyana Vayu staat in verbinding met het element water, dus in deze les wakker je de Shakti energie vanuit je heupgebied aan. Met diepe in- en uitademingen laat je de energie van deze windrichting door je hele lichaam stromen.

 

Kledingcredits: top en legging van Mandala yoga via Yoga Specials.

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

7 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief