Tien tips om het beste uit je leven te halen

  • Leestijd: 5 minuten
  • Marie-Claire van den Berg

Zo vanzelfsprekend als het normale leven vaak lijkt, zo verwarrend kan het soms in één keer worden. Denk maar aan de uitbraak van het coronavirus, sindsdien is niets meer wat het was. Daarom is het belangrijker dan ooit om te genieten van elk moment en het beste van je leven te maken, zegt arts, medium en personal coach Chetanya de Wit. Deze tien tips (mét yogalessen) van Chetanya helpen je daarbij.

Tien tips om het beste uit je leven te halen

1. Leef in het hier en nu

Allereerst is het belangrijk om betrokken te zijn met wat er op dit moment speelt in je leven. Waardeer en beleef de kleine dingen die gebeuren en grijp kansen aan die er op dit moment zijn. Dat betekent dus ook dat je je minder druk maakt om het verleden en ook minder zorgen om wat er nog moet komen.


Yogales bij deze tip: ‘Voelen waar je bent’


2. Ga vaker offline

We besteden ontzettend veel tijd achter een beeldscherm, zeker sinds de komst van het coronavirus. Het is gek om te bedenken dat veel mensen vrijwel de hele dag van scherm naar scherm hoppen. Het leidt ontzettend af van het moment waarin je leeft. Soms vergeet je bij het langdurig naar je telefoon of laptop kijken zelfs volledig waar je ook alweer was. Ga wat vaker bewust offline en neem tijd om te genieten van het leven, zonder de constante afleiding van de onlinewereld.

3. Kom in actie

Soms hebben we niet helemaal door dat we meer andermans levens aan het volgen zijn dan dat we dat van onszelf beleven. Overal zien we foto’s en video’s en we horen de gekste verhalen over wat andere mensen meemaken. Vergeet niet dat jij alleen je eigen leven hebt om over te beslissen. Grijp je kans en ga zelf aan de slag: maak die reis, neem dat risico, loop die marathon en overwin die angst! Er is niks mis met dromen, maar je moet niet vergeten dat als je iets wilt bereiken, je dat alleen kunt doen door zelf in actie te komen.

4. Wees de persoon die je zelf leuk vindt

Wat zijn de kenmerken die je het leukst vindt aan je vrienden, kennissen of relaties? Welke dingen bewonder je aan de mensen om je heen? Wat maakt volgens jou iemand aantrekkelijk? Wees zelf die persoon! Bewandel het pad van je eigen favoriete mens en doe waar je gelukkig van wordt.


Yogales bij deze tip: ‘Maak je dromen waar met Dru yoga’.


5. Sta open voor verandering

Mensen vinden het vaak moeilijk om met verandering om te gaan. Maar lang niet alles blijft altijd zoals je gewend bent en ook jij en andere mensen kunnen veranderen. Als je dat accepteert en je openstelt voor nieuwe dingen, kun je het ongemakkelijke gevoel dat je soms hebt bij veranderingen omzetten naar iets positiefs. Probeer ook eens vaker iets nieuws waar je je normaal niet comfortabel bij voelt. Zo kun je weer achter nieuwe dingen komen die je trots of gelukkig maken.


Yogales bij deze tip: ‘Mantra  die helpt bij veranderingen in het leven’.


6. Help anderen en neem hulp aan

Het is voor veel mensen lang niet vanzelfsprekend om tijd te steken in het helpen van anderen, ook al leidt dat vaak tot voldoening en ontwikkeling. Daarbij hoeven we het simpelweg niet allemaal alleen te kunnen. Het delen van je ervaringen en vaardigheden kan alleen maar goeds met zich meebrengen. Accepteer dus ook hulp van anderen.

7. Stel je grenzen

Je eigen grenzen te stellen en je hieraan houden is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. We willen het liefst iedereen tevreden houden. Maar met af en toe nee zeggen is echter niks mis. Blijf naar je gevoel luisteren als je twijfelt en doe geen dingen waar je je niet goed bij voelt. Niet voor een ander en ook niet om jezelf te bewijzen.


Yogales bij deze tip: ‘Deugdenyoga voor zelfvertrouwen’


8. Je verleden beïnvloedt je toekomst

Uiteindelijk kan niemand anders dan jijzelf bepalen hoe jij je levensweg moet bewandelen. Toch is het interessant om te lezen over hoe ervaringen uit het verleden effect hebben op hoe we leven in de toekomst en hoe je hier de baas over kunt worden. Het boek We kunnen wél veranderen, gelukkig en geliefd zijn gaat over omgaan met het verleden, het binnenlaten van nieuwe gedachtes en gewoontes en het creëren van je eigen geluk.

9. Verander je drijfveer van angst naar liefde

Vaak laten we ons leiden door pijn, onzekerheid en machteloosheid in plaats van door waarde, overvloed en kracht. Probeer minder te denken aan wat je wilt vermijden of voorkomen en meer aan waar je hart ligt en wat je wél graag wilt bereiken. Zo raken de angsten die je hebt meer op de achtergrond en ben je bewuster bezig met wat je gelukkig maakt.

10. Ontspan

En natuurlijk is ontspanning ontzettend belangrijk. In de razendsnelle wereld van nu lijken we ons hoofd nooit echt meer leeg te maken. Ontspanning is voor zowel lichaam als geest heel belangrijk om gezond te blijven, te relativeren en later weer te kunnen presteren.


Yogales bij deze tip: ‘Yoga Nidra Deep Relax’.


Over Chetanya de Wit

Tips voor een beter levenChetanya de Wit (46) helpt mensen met haar boek ‘We Kunnen Wel Veranderen, Gelukkig en Geliefd Zijn’ om minder vanuit emoties te handelen. Chetanya studeerde geneeskunde, toen ze erg ziek werd en op haar ziekbed een openbaring kreeg. Ze kreeg plots antwoord op allerlei vragen. Aanvankelijk had ze als wetenschappelijk ingesteld persoon geen idee wat ze met al die informatie moest, maar inmiddels weet ze er wel raad mee. Nu reist ze de wereld over om consulten te geven aan bedrijven en personen. Daarnaast geeft ze onder meer training over leiderschap en verslaving en schrijft ze over onderwerpen als gelukkig worden, slechte gewoontes en omgaan met het verleden en verandering. ‘We Kunnen Wel Veranderen, Gelukkig en Geliefd Zijn’, snijdt deze onderwerpen op een nuchtere vraag-antwoord manier aan. Hiermee slaat ze een brug tussen mindfulness en concrete psychologie.

Delen via:
22 september 2020 | Laatst gewijzigd op 22 september 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief