Thuis mediteren in 7 stappen

 • Leestijd: 2 minuten
 • Astrid van Drie

Thuis mediteren? Met deze stappen leer je de basis van mediteren, volgens gerenommeerd meditatiedocent Rolf Sovik.

Thuis mediteren: zo oefen je het

 1. Ga op je rug liggen en laat je lichaam tot rust komen.
 2. Richt je aandacht op je ademhaling en voel hoe deze je voedt en reinigt. Je ademhaling is diep en gelijkmatig. Besef dat je de waarnemer van elke ademhaling bent.
 3. Ga na een paar minuten rechtop zitten, met je knieën lager dan je heupen. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze in kleermakerszit op een (meditatie)kussen zitten.
 4. Breng je aandacht terug naar je ademhaling. Voel hoe koude lucht via je neusgaten naar binnen stroomt en warme lucht naar buiten.
 5. Je bent een waarnemer. Observeer hoe adem en gedachten voorbijstromen.
 6. Terwijl je de adem via je neus naar binnen voelt gaan, hoor je de klank ‘So’. Bij het naar buiten gaan hoor je ‘Ham’.
 7. Laat je waarneming rusten in deze twee klanken. Terwijl je aandacht zich verdiept, voel je de stille aanwezigheid van je zelf. Blijf zitten zo lang als je wilt.

Wat is mediteren?

Mediteren (dhyana) is louter zijn, in het hier en nu. Volg je adem, tel in- en uitademing, of zeg in stilte een mantra. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot je ware kern te komen. Er zijn enorm veel manieren om te mediteren en ook allerlei redenen om ermee te beginnen: om te ontspannen bijvoorbeeld, om bij jezelf te komen, of om leren om te gaan met (negatieve) emoties…

Hoe weet je nu wanneer je mediteert? Als de waarnemer in je wakker wordt en je getuige bent van deze innerlijke ervaring, aldus meditatiedocent Rolf Sovik.

Meer weten? In dit artikel lees je alles over mediteren. Wat het is, waar het vandaan komt en wat de effecten ervan zijn.

Thuis mediteren met Yoga by Happinez

Ben je op zoek naar een geleide meditatie? Volg een van onze meditatielessen op Yoga by Happinez, zoals de geleide audio-meditaties van Sandra van Nispen.

 

Delen via:
23 april 2018 | Laatst gewijzigd op 21 december 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief