Laat je seksuele energie stromen

  • Leestijd: 5 minuten
  • Marianne ter Mors

Een orgasme tijdens de seks, wie zegt daar nu nee tegen? Nou, de taoïsten bijvoorbeeld. Of mensen die tantra beoefenen. Want die seksuele energie kun je ook (af en toe) voor heel andere dingen gebruiken. Het proberen waard.

Niks lekkerders dan een uitgebreide vrijpartij als je alle tijd van de wereld hebt samen. Of juist een spannend vluggertje vlak voordat de visite voor je neus staat. Je veegt nog gauw even een weerbarstige haarlok uit je verhitte gezicht, om vervolgens met een grote grijns de deur open te doen. Nog na tintelend, want zeg je seks, dan zeg je klaarkomen. Tenminste, zo denkt het gros van je westerse medemensen erover.

Toch zijn er ook stromingen, bijvoorbeeld het taoïsme en tantra, waarbinnen dat helemaal niet zo gebruikelijk is. Het idee hierachter is simpel. Elke keer als je een orgasme bereikt, verbrand je kostbare levensenergie. Energie die je ook kunt gebruiken om je gezondheid te versterken, je verbinding met anderen te verstevigen, je lichaam te verjongen en natuurlijk je spirituele practice te verdiepen. Want jawel, dát is wat het je allemaal oplevert als je tijdens een vrijpartij een orgasme achterwege laat. En als je oefent met het cultiveren van je seksuele energie, krijg je er een nog groter cadeau voor terug, namelijk meer energie en levenslust.

Onuitputtelijke bron

Maar first things first. Eigenlijk bestaat ‘seksuele energie’ helemaal niet. Hoewel de opwinding die je tijdens seks ervaart heel anders voelt dan die na een goede nacht slaap, bestaat er maar één soort levensenergie. Deze energie wordt, afhankelijk van de filosofische stroming, prana, qi of chi genoemd. Wel is de levensenergie die je opwekt door pret in bed de meest kráchtige vorm van die energie. Ze heeft immers het vermogen om nieuw leven te creëren. En daar waar yogastromingen zoals Kriya yoga en Hatha yoga seksuele energie niet of nauwelijks aan bod laten komen (het zou maar afleiden van je practice), zetten taoïsten het juist actief in als middel om je gezonder en energieker te voelen.

Een eindeloze bron

Daar heb je geen partner voor nodig. Aan soloseks doen we waarschijnlijk allemaal. Toch is het, zeker onder vrouwen, niet iets waar gemakkelijk over wordt gepraat. Ook in relaties is het soms een taboe. De ander vraagt zich misschien af: je komt toch niks tekort, waarom heb je dat dan nodig? Masturbatie is normaal en vanuit taoïstisch oogpunt zelfs heel gezond. Het wordt namelijk gezien als dé manier om je seksuele energie – en daarmee je levensenergie – te vergroten. Die krachtige seksuele energie kun je blijven cultiveren, het is een eindeloze bron, het raakt nooit op. Gebruik deze energetische raketbrandstof dus vooral om je leven sprankelender te maken!

Laat je seksuele energie stromen

Om je seksuele energie vrij te kunnen laten stromen is het belangrijk dat je eerst eventuele blokkades in je lichaam opruimt, die kunnen zijn ontstaan door stressvolle gebeurtenissen. De taoïsten zeggen dat elk van je organen is verbonden met een bepaalde emotie. Zo gaat verdriet volgens de taoïstische leer in de longen zitten en wordt angst opgeslagen in de nieren. Het goede nieuws is dat je deze vastzittende energie kunt laten ‘oplossen’. Een fijne manier om dat te doen is door te werken met helende klanken.

Dagelijkse oefeningen

Hier vind je zes simpele oefeningen voor je organen die je dagelijks kunt doen. Je werkt hierbij met klanken en kleurvisualisaties. Na twee weken werken met deze helende klanken, zul je merken dat je je lichter en vrijer voelt, alsof er minder ballast op je schouders rust. Blijf de oefeningen vooral doen, om ook de verstoringen die je in het dagelijks leven opdoet meteen weer af te voeren.

Hoe vaak je dit moet doen? Zo vaak als prettig voelt. Jezelf ‘orgastischer’ en gezonder maken doe je vanuit een positief gevoel, omdat je het leuk vindt. Na twee weken kan het zijn dat je je al wat energieker voelt, het leven intenser en voller aanvoelt en er continu een soort sensuele sprankeling van je uitgaat. Omdat je energie vrijer stroomt en blokkades daarmee oplossen, ben je meer in contact met jezelf. En zoals dat werkt: als jij in verbinding staat met jezelf en van jezelf geniet, zie je dat terug in de wereld om je heen. Grote kans dat de band met je partner ineens hechter wordt, of dat vriendschappen zich spontaan verdiepen. Jouw vibrerende levensenergie nodigt andere mensen uit zich ook meer te openen.

En niet te vergeten: het beïnvloedt je yogabeoefening. Het kan zomaar zijn dat je in een asana die je al honderd keer hebt gedaan opeens een diepere laag ontdekt. Je meditaties worden dieper en moeitelozer, waardoor je je na je practice extra verfrist voelt. Want de flow die je in je dagelijkse leven voelt, ervaar je natuurlijk ook op je matje!

Meer leren

Benieuwd naar oefeningen? Bekijk dan eens deze tantra oefening of wakker je seksuele energie aan met deze drie oefeningen. Dit zijn slechts een tipje van de sluier. Wil je meer leren over het werken met seksuele energie? Binnen het taoïsme bestaan talloze trainingen die daar dieper op ingaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites healingtao.info of vallei.online.

Meer lezen

  •  Moeiteloos ontwaken, Alex van Galen, uitgeverij Samsara
  • De Sensuele vrouw: Ontwikkel je erotische energie, Saida Désilets, uitgeverij Altamira

Illustratie: Carmen Garcia Gordillo

 

Delen via:
7 juni 2022 | Laatst gewijzigd op 29 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief