Serie: manifesteer je dromen voor het nieuwe jaar

 • Leestijd: 8 minuten
 • Yoga by Happinez

Zelfs als je leven helemaal op orde lijkt te zijn, kunnen er vragen opspelen als: is dit het nou? Waarom ben ik niet tevreden? Past dit werk of deze relatie wel bij mij? Pasklare antwoorden bestaan niet, maar met deze yogaserie keer je naar binnen, waar de oplossingen liggen die bij je passen. De houdingen ondersteunen bij jouw zoektocht naar waardevolle antwoorden voor het nieuwe jaar.

Hanke_Arkenbout_Vliegende draak

Focus in het nieuwe jaar op het innerlijk

Coach Mark Siegenbeek van Heukelom worstelde zelf een tijd lang met zulke knagende vragen. Hij kwam eruit en schreef het boek Is dit het nou?. Volgens Mark kun je je leven op twee manieren leiden. We focussen meestal vooral op de ‘uiterlijke levenslijn’, zoals op ons imago, verleden en toekomst. Wil je helder krijgen wat je écht wilt, dan kun je beter meer aandacht geven aan de ‘innerlijke levenslijn’. Die is gericht op je authentieke ik, op de wijsheid van hart en buik, en op het nu. Yin yoga is volgens Mark een manier om je te richten op dat innerlijke.

Yogadocente Skadi van Paasschen stelde een serie asana’s samen die je dichter bij je doelen kan brengen. Skadi geeft onder andere les in Yin yoga, die je dieper in contact brengt met jezelf, maar ze put ook inspiratie uit de traditionele Chinese geneeskunde en uit de speelse, maar wijze spiritualiteit van de tao.

Ontdek wie je bent

De serie geeft je dus het beste van yoga én Chinese tradities. Met de houdingen breng je je hoofd tot rust, zodat je contact kunt maken met de wijsheid van je lichaam. En je spreekt de energie en kwaliteiten aan die volgens de Chinese geneeskunde bij de organen horen. De kwaliteit van hartenergie is bijvoorbeeld het vermogen om te ontdekken wie je echt bent. Heel nuttig bij grote levensvragen. En de houdingen die je blaas- en nierenergie versterken, geven vertrouwen in jezelf en een vaste basis. Dit helpt om je eigen weg te gaan, niet klakkeloos anderen te volgen.

Misschien zul je tot je verbazing merken dat antwoorden die je denkhoofd zo krampachtig zocht, spontaan gaan opkomen. In de woorden van coach Mark Siegenbeek van Heukelom: ‘Antwoorden kunnen beter gehoord worden in stilte.’ Dus stop met piekeren, stap op de mat.


Ondersteun jezelf

Bij deze serie staat comfort voorop. Je mag je lichaam aan alle kanten ondersteunen met yogablokken, opgerolde handdoeken of dekens en kussens, zodat je de houdingen lang kunt volhouden en ze diep en lang inwerken.


1 Vlinder

Hanke_Arkenbout_Vlinder

 1. Ga zitten op een kussen of opgevouwen dekentje. Je knieën zijn gebogen en vallen rustig naar buiten, je voetzolen rusten tegen elkaar. Eventueel geven extra kussens steun aan je knieën.
 2. Breng kalm je borst naar voren op een uitademing. Laat je gedachten bezinken door te focussen op je adem. Breng de adem­beweging naar je buik.
 3. Blijf 3 tot 5 minuten stil en ontspannen in deze houding.

Werking

De nier- en blaasenergie worden gestimuleerd. In de Chinese geneeskunst zijn je nieren bronnen van yin en yang, de koele en warme energieën die samen balans schenken. De Vlinder brengt je hoofd tot rust en verlegt je aandacht naar je buik. Je komt dichter bij jezelf, bij je eigen essentie en de kern van je bestaan.


2 Zittende vooroverbuiging

Hanke_Arkenbout_Zittende vooroverbuiging

 1. Ga zitten en strek je benen voor je uit. Is dat ongemakkelijk, leg dan een opgerold dekentje of een kussen onder je knieën.
 2. Buig op een uitademing vanuit je heupen naar voren en ontspan helemaal.
 3. Blijf enkele minuten in deze houding.

Werking

Ook deze vooroverbuiging werkt in op de nier- en blaasenergie, geeft vertrouwen en zelfvertrouwen. Die zijn nodig om jezelf te kunnen zijn en niet klakkeloos te doen ‘wat hoort’. Volg je eigen kompas in het nieuwe jaar.


3 Engelenvleugels

Hanke_Arkenbout_Engelenvleugels

 1. Ga zitten en plaats je handen op je rug, zó dat de bovenkanten ervan tegen je rug aan komen en je handen elkaar kruisen.
 2. Beweeg op een uitademing je romp rustig naar achteren tot je op je handen ligt. Ondersteun je hoofd met een kussen, rol of yogablok als dat goed voelt.
 3. Buig nu je benen en leg je voetzolen tegen elkaar in de Vlinder.
 4. Ontspan zo drie tot vijf minuten.

Werking

Deze houding werkt in op je hart- en longenergie. Die helpen je om je passie te vinden én die te durven uiten. Je kunt beter jezelf zijn. Er ontstaat moed, maar ook compassie voor jezelf en voor anderen.


4 Liggende twist

Hanke_Arkenbout_Liggende twist

 1. Spreid je armen en leg ze in een hoek van 90 graden. Je handpalmen zijn geopend.
 2. Trek je benen op en houd je knieën tegen elkaar. Laat je benen samen rustig links van je lichaam opzij zakken. Raken je knieën de grond niet, dan leg je er een kussentje onder, of tussen.
 3. Draai je hoofd naar rechts. Adem 3 tot 5 minuten ontspannen.
 4. Kom terug in de beginhouding. Laat nu je benen naar rechts zakken en je hoofd naar links.

Werking

Deze twist geeft soepelheid, brengt balans in je zenuwstelsel en werkt diep
in op je hart- en longenergie. Je ontvangt in deze houding rust en tevredenheid; een adempauze. Laad lekker op voor het nieuwe jaar.


5 Neerwaartse hond, variatie

Hanke_Arkenbout_Neerwaartse hond

 1. Ga op je knieën staan en zet je handen op schouderbreedte voor je. Stap met beide voeten naar achteren in de Plank, je voeten staan op heupbreedte.
 2. Til je zitbotjes omhoog en maak een driehoek van je lichaam.
 3. Nu ga je wat ‘swing’ in je lichaam brengen. Maak een fietsbeweging met je knieën.
 4. Kom via de Plank terug op je knieën.

Werking

In je hart ben je wie je werkelijk bent – tevreden met jezelf zonder een ander te willen zijn of je anders voor te doen. De Hond werkt via je handpalmen in op die hartenergie. Hij helpt je om de kwaliteiten van het hart te voelen: geluk, plezier, respect en dankbaarheid voor jezelf.


6 Karate kid

Hanke_Arkenbout_Karate Kid

 1. Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte. Breng je armen omhoog tot borsthoogte, en verplaats je gewicht naar je rechterbeen.
 2. Til je linkerbeen op naar voren, met gebogen knie. Breng je aandacht naar je staande rechtervoet en adem even rustig door. Laat je armen en je been zakken.
 3. Verplaats je gewicht naar
  je linkerbeen. Til je rechterbeen op en hef je armen, waarna je ook je aandacht naar je staande linkervoet brengt en rustig doorademt.
 4. Herhaal dit een paar keer.

Werking

Als ‘Karate kid’ plant je je voet stevig in de grond. Gronden, ofwel aarden, doen we via onze voeten. Net zoals een plant of boom niet kan groeien zonder in de aarde te wortelen, hebben we aarding nodig om geestelijk te kunnen groeien en helemaal te worden wie we zijn.


7 Vliegende draak

Hanke_Arkenbout_Vliegende draak

 1. Vanuit de Karate kid, staand op je linkerbeen, duw je je rechterbeen naar achteren: dit is de staart van de draak.
 2. Beweeg nu je armen zijwaarts, als de vleugels van de draak. Nadat je de houding even hebt vastgehouden, zet je je rechterbeen neer.
 3. Je komt weer in de Karate kid-houding, deze keer staand op je rechterbeen. Duw je linkerbeen naar achteren en je armen opzij.
 4. Herhaal een paar keer voor beide kanten van je lichaam.

Werking

Doordat de Vliegende Draak je voeten aanspreekt, helpt de houding je om nog intensiever te aarden. Spelen met het idee dat je vliegt, kan nieuwe energie en enthousiasme laten opborrelen voor het nieuwe jaar.


8 Yoga squat

Hanke_Arkenbout_Yoga squat

 1. Zet je voeten iets breder dan heupbreedte en laat ze iets naar buiten wijzen. Buig diep door je knieën tot in hurkzit.
 2. Leg je handpalmen tegen elkaar en duw je ellebogen zachtjes tegen de binnenkant van je knieën.
 3. Laat je voeten tot aan de hielen helemaal contact maken met de grond. Eventueel kun je je hielen ondersteunen met een kussentje.
 4. Word je bewust van de ademhaling in je buik en maak bewust contact met je buik.

Werking

Deze houding brengt de aandacht diep in de buik en het bekken. Dat is de plek waar heel wat mooie dingen huizen: je intuïtie, essentie, kracht, talenten  en kwaliteiten. Daardoor wordt het makkelijker om deze aan te spreken.


9 Dansende aap

Hanke_Arkenbout_Dansende aap

 1. Zet vanuit de Squat je handen voor je op de mat. Verplaats je gewicht naar de bal van je voeten.
 2. Nu ga je lichtjes twisten vanuit je bekken, rol over je hele voet.

Werking

Het nierpunt onder je voeten wordt gestimuleerd. Volgens de Chinese geneeskunst kan dat je helpen bij besluiteloosheid. Fijn om helderheid te krijgen voor het nieuwe jaar.


10 Rollende aap

Hanke_Arkenbout_Rollende aap

 1. Ga vanuit de Squat zitten en maak je rug rond. Laat je langzaam naar achteren rollen en dan weer naar voren. Doe dit een paar keer.
 2. Ga even languit liggen in Lijkhouding om te ontspannen en na te voelen wat er gebeurd is.

Werking

Je masseert zacht je rug en ontspant daarmee je zenuwstelsel. Je leert ook spelen en omrollen niet te serieus te nemen: een mooie metafoor, want je eigen weg vinden mag ook met omrollen en overeind komen.

Tekst: Astrid Maria Boshuisen, beeld: Hanke Arkenbout, serie & model: Skadi van Paaschen, kleding: weargrace.com

Delen via:
21 december 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief