Dit zijn onze yoga-tips voor Stockholm

 • Leestijd: 4 minuten
 • Dagmar van der Neut

Eén op de tien Zweden doet aan yoga; dit nieuws bracht de grote Zweedse krant Svenska Dagbladet deze herfst. De afgelopen jaren is er in Stockholm dan ook een keur aan nieuwe yogastudio’s geopend. Stockholm is een ruim opgezette stad, verdeeld over verschillende eilanden. Dit zijn de hotspots per wijk.

Södermalm

Op het Zuidereiland heerst een relaxte sfeer. In het hippe wijkje SoFo ligt de groene straat Katarina Bangata, waar elke zaterdag een biologische boerenmarkt is. Op nummer 21 is Yoga Inuti, gevestigd. Een kleine, frisse studio waar je behalve les in Hatha, Yin en Ashtanga, ook ayurvedische behandelingen kunt krijgen en cursussen mindfulness kunt volgen.

Ernaast vind je Blå Lotus, een cafeetje in Indiase sferen, waar je na de les terechtkunt voor een heerlijke vruchtenlassi of wortelcake. Buiten in de zon op het terras, of binnen tussen de Boeddha- en Mariabeelden. In een zijstraat, Gotlandsgatan 88, ligt Yoga Shala. Hier kun je al om zes uur ’s ochtends terecht voor Ashtanga Mysore style. Dit betekent dat je je practice in je eigen tempo doet en de leraar er is om je indien nodig te helpen.

Een echte aanrader is Buddha Spa bij Concious Life Center, op Magnus Ladulåsgatan 48, net buiten SoFo. In de intieme spa zijn een yogaruimte, een piepklein ecologisch theebarretje waar je in alle rust kunt ontbijten, een ruimte voor gezichtsbehandelingen en massages, en een winkeltje met wierook, ecologische producten van het huis en yogamatjes. Af en toe worden er lezingen gehouden over boeddhisme, Ayurveda of meditatie die je gratis kunt bijwonen. Voor moeders en kinderen is er zwangerschapsyoga, kinderyoga of yoga met je baby. Niet te missen: de yoga nidra massages van Annika, waarbij ze je via haar stem, ademhalingsoefeningen en warme olie naar een diepe ontspanning leidt.

Vegetarisch restaurant Hermans, op Fjällgatan 23, heeft een saladebuffet en een terras vanwaar je een waanzinnig uitzicht over de stad hebt.

Östermalm

Dit is de wijk van de rich and famous. In Östermalm kun je flaneren langs de boulevard, dansen in de hipste clubs en ontspannen in stijl. Dé yogastudio van deze wijk is Yogayama, op Jungfrugatan 8. Ook hier vind je mindfulness, massages en een restaurant waar je kunt lunchen en ontbijten. Er zijn maar liefst drie yogazalen, waar Ashtanga, Hatha, Jivamukti, Yin en Vinyasa wordt gegeven. Opvallend zijn de lessen voor tieners. Een paar keer per week zijn er speciale technieklessen waarin de leraar je helpt bij houdingen die je lastig vindt. Wie zich niet onder het gewone gepeupel wil mengen, kan een personal yoga trainer nemen. Over de Zweedse soapies die hier komen wil eigenaresse Helena Ekström niets kwijt: ‘We respecteren hun privacy.’

Wie echt luxueus wil relaxen, kan in het nabijgelegen badhuis uit 1885, Sturebadet, champagne drinken bij het favoriete zwembad van Greta Garbo. Als je wilt, kun je na je schoonheidsbehandeling tot rust komen in de geluidsdichte meditatie-yogaruimte, starend naar een berkenbos dat op de wand is geprojecteerd.

Om de hoek loopt winkelstraat Nybrogatan, waar op nummer 26 Hälsokost zit, een natuurwinkel waar je al je eerlijke producten kunt kopen, vegetarisch kunt lunchen en versgeperst tarwegrassap kunt drinken.

Normalm

In het meest centrale deel van Stockholm ligt nog zo’n mooi oud badhuis: Central Badet. Hier is alles zo veel mogelijk in art-nouveaustijl gehouden. Er is een sauna, er is een prachtig zwembad en er worden lessen in yoga, pilates en qi gong gegeven.

Tussen twee bruggen op Tegelbacken 3 staat StikkiNikki, een schattig houten huisje in het Zweedse blauw-geel, waar de van oorsprong Amerikaanse Nicole zelfgemaakt ecologisch ijs, Fair Trade koffie en wraps verkoopt. Probeer vooral ook het Zweedse lingonbes-yoghurtijs!


Vier extra aanraders

 • Rosendals Trädgård
  Na een heerlijke wandeling door de biologisch-dynamische bloemen- en groentetuinen kun je hier lunchen of taart eten in de kas of de boomgaard. Alles, ook de wijn, is puur natuur en om van te watertanden. rosendalstradgard.se 
 • Sattva Naturbageriet
  Deze ecologische bakkerij, met een winkel in het oude stadscentrum Gamla Stan (Stora Nygatan 6) en een op Södermalm (Krukmakargatan 27a), wordt geleid door de van oorsprong Amerikaanse monnik Acarya Devajinana, door iedereen Dádá genoemd. De opbrengst van de bakkerij gaat naar een school van de liefdadigheidsorganisatie Ananda Marga. Dádá geeft ook yoga- en meditatielessen. anandamarga.org
 • Kundalini
  In Zweden is Kundalini yoga opvallend goed vertegenwoordigd. Een aantal Zweedse yogi’s is in de leer geweest bij Yogi Bhajan in Amerika, en heeft zijn lessen weer doorgegeven aan een nieuwe lichting yogaleraren. kundaliniyogacenter.sesalvestockholm.se.
 • Ekovaruhuset
  Eco-fashionista’s kunnen hun hart ophalen in deze boetiek in het oude stadshart Gamla Stan (Österlånggatan 28). Hier is alles organic, van designer bamboejurkjes tot hippe sneakers en met groente geverfde pumps. Inmiddels zijn er ook boetieks in Manhattan en Parijs geopend.

Delen via:
1 juli 2018 | Laatst gewijzigd op 26 juli 2018

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief