Laat je energie weer stromen met bergyoga in Oostenrijk

  • Leestijd: 4 minuten
  • Elsa Govaarts

Yoga beoefenen terwijl schaapjes nieuwsgierig je lenigheid gadeslaan, de bergzon je neus kriebelt en je longen gevuld worden met heerlijk frisse berglucht: bergyoga in Oostenrijk doet wonderen.

Bewuster leven in de bergen

Los van magische momenten op de mat, heeft yoga in de bergen veel bewezen fysieke en mentale voordelen. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogtes ga je automatisch dieper ademen om meer lucht in je longen te krijgen. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en dus voor meer energie. Bovendien is berglucht ook veel minder vervuild. En word je in de bergen geïnspireerd om bewuster te leven, gewoon al door de nabijheid van de natuur, bomen, gras, bergen en dieren. Studies tonen aan dat een onderdompeling in de natuur je bloeddruk en polsslag vertraagt en stresshormonen beperkt. Zo ervaar je meer rust en gelatenheid door de magie van de bergen. 

Bergyoga voor wandelaars

Yoga en wandelen zijn de perfecte combinatie om je energie te verhogen en in verbinding te komen met jezelf. Met deze poses vóór je tocht breng je je spieren en geest in de juiste focus. En ná een wandeling helpen deze houdingen om lichaam en geest tot rust te brengen en de machtige indrukken van de natuur innerlijk te verwerken. Zoals bij elke yogasessie is het belangrijk niks te forceren. Maar wel: rustig en zachtjes te oefenen en te kijken wat je lichaam op dat moment toelaat.

  1. Staande hoek (Prasarita Padottanasana)

yoga in oostenrijk

Voorovergebogen spreidstand met de voeten ver uit elkaar, je knieën mogen wat gebogen zijn. Verdeel je gewicht goed over beide voeten en ontspan je tenen. Belangrijk: buig voorover vanuit je bekken (niet vanuit je taille) en plaats je handen tussen je benen. Hou je bovenlichaam en hoofd ontspannen. Deze pose opent je heupen, ontspant je rug en geeft energie.

  1. Piramide (Parsvottanasana)

bergyoga in oostenrijk

Met de rechtervoet naar buiten en je linker naar binnen gedraaid laat je je linkerhand op je rechterenkel rusten. Maak je rug goed lang, ontspan je bovenlichaam en hoofd. Deze houding zet de binnenkant van je bovenbenen, hamstrings en core-spieren aan het werk.

  1. Diepe squat (Malasana)

yoga in oostenrijk

Voor deze hurkzit verdeel je je gewicht goed over beide voeten en kantel je je bekkenbodem wat naar voren. Duw je knieën zachtjes naar buiten met je ellebogen, terwijl je je taille opent. Deze pose versterkt je heupen, knieën en enkels en stretcht je rug.

  1. Liggende held (Supta Virasana)

bergyoga in oostenrijk

Vanuit een zithouding met je wreven en onderbenen op de grond reik je naar achteren. Steun eventueel op je handen. Dit lukt makkelijker met de knieën uit elkaar. Deze oefening rekt je bovenbenen, buikspieren, borstkas en versterkt je knieën. Doe deze asana niet als je pijnlijke knieën hebt.

  1. Lage lunge (Anyanejasana)

bergyoga in oostenrijk

Buig vanuit je taille naar voren, met je linkerbeen ver naar achteren en druk je rechtervoet stevig op de grond. Ontspan je schouders. Deze houding verlicht de spanning in je heupen, en stretcht je bovenbeenspieren en bekken.

Yoga in de bergen

Wil je nieuwe energie opdoen in de bergen? Ga dan naar het Mountain Yoga Festival in St. Anton am Arlberg in Oostenrijk van 9 tot 11 september. Dit festival is voor iedereen, van beginnende beoefenaars tot ervaren yogi’s. Het programma bestaat uit drie overnachtingen, heerlijke yogalunches, dagelijkse yogasessies op verschillende niveaus, yogawandelingen, dagelijkse meditaties en lezingen van experts. Meer informatie vind je hier.

Ruimte in de Oostenrijkse bergen

‘Verlang jij ernaar om even op adem te komen? In deze gratis online special vind je alles wat je daarvoor nodig hebt. Leer hoe je jezelf tot rust brengt met je adem, hoe de berglucht je zorgen naar de achtergrond laat verdwijnen en waarom wandelen je brein een boost geeft.’

Op adem komen staat gratis voor jou online.

Beeld: © TVB St. Anton am Arlberg / Teresa Arias

Illustratie: © Österreich Werbung / Ruth Veres

 

Delen via:
| Laatst gewijzigd op 20 juli 2021

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief