Het verhaal achter de houding Parsvakonasana

 • Leestijd: 5 minuten
 • Irina Verwer

Een houding als een felle, daad­
krachtige bliksemschicht, dat is Parsvakonasana. Deze pose herinnert je eraan te doen wat het moment van je vraagt, vol overgave en vuur.

Op de foto

Yogadocent Grisana Punpeng uit Bangkok: ‘De fotograaf en ik kozen voor een shoot op het allerdrukste punt van Chinatown. Eerst spannend en daarna bevrijdend om gewoon midden op straat yoga te doen!’

Onderuitgezakt zat de god Indra aan tafel. Om hem heen blonken de gouden muren van zijn paleis. In de verte was het geluid van de jungle te horen. Met zijn land, zijn wereld ging het goed. Er was welvaart. 
De aarde was vruchtbaar, overvloedig; de mensen waren gelukkig. En dus had hij wel een glaasje soma verdiend, had hij gedacht. De drank der onsterfelijkheid. Het was 
zo gezellig geweest, er waren zo veel mensen die hem eerden voor zijn goede werk. Wat was het ook alweer 
wat hij gedaan had? Hij had iets of iemand verslagen, toch…? Hoe zat het ook alweer? Nou ja, het deed er niet toe. Ze hadden gedanst, het was laat geworden. Hij had zich vol leven gevoeld. Net zo overvloedig als de aarde.

Dat ene glaasje soma waren er twee, drie, vier geworden. Het werden er zo veel dat Indra niet meer op z’n benen had kunnen staan en zich wankelend op zijn stoel had laten zakken. Dronken hing hij daar nu. Een draadje speeksel liep uit zijn mond.

Verschroeiende hitte

Waren er uren voorbijgegaan of waren het dagen? Maanden? Indra had geen idee hoeveel tijd er was verstreken toen hij wakker werd. Hij voelde zich ongemakkelijk. 
Zijn mond was droog. Zijn ogen waren droog. Zijn huid was droog. Alles voelde kurkdroog en heet aan. Zijn hoofd bonkte, leek te barsten. Traag opende hij een 
van zijn duizend ogen en keek om zich heen. Het leek 
wel alsof de muren gloeiden van de hitte. Veel te warm 
had hij het. Zwetend trok hij zijn hemd uit en hij liep naar het raam. Waar hij normaal gesproken de frisse groene kleuren van de jungle kon zien, zag hij nu zinderende hitte. Alles was droog en dor. Hij zag van dorst stervende dieren en mensen. Gedreven door adrenaline en cortisol rende Indra zijn paleis uit, op zoek naar iemand die hem kon vertellen wat er aan de hand was. Waarom was het 
zo droog en zo heet? Waarom was zijn land, zijn wereld stervende?

Wraakactie

Hij was de lange paleishal nog niet uit of hij botste tegen Tvashtr op. Tvasthr was Indra’s halfbroer. Zijn beste vriend – en soms juist zijn ergste vijand. Langzaam kwamen de herinneringen terug. Hij wist niet meer precies hoe en wat, maar blijkbaar had Indra in zijn dronken bui Tvashtr beledigd. Uit wraak had de eveneens dronken Tvashtr een demon gecreëerd. Die demon was uit op de vernie­tiging van Indra’s geliefde land.
En dat was precies wat er nu gebeurde: de demon Vritra had al het water van de hele wereld opgeslokt. Zonder water was er geen leven mogelijk. En dus verschroeide 
en verdorde de eens zo vruchtbare aarde.

Zowel Tvashtr als Indra had spijt van zijn opvliegendheid. Ze omhelsden elkaar, boden elkaar hun excuses aan. Indra besefte dat hij moest ingrijpen om zijn wereld te redden, en wel nú. Hij greep zijn bliksemschichten, sprong op een donkere wolk, dreef deze op tot er een storm ontstond en racete richting Vritra. Hij trof de volgevreten demon liggend op zijn rug aan, zijn buik 
vol water. Zonder te twijfelen gooide Indra een bliksemschicht naar de demon en hij trof hem in één keer in 
zijn buik. Vritra’s buik barstte open. Regen daalde op 
de aarde neer. Indra’s wereld was gered en werd weer 
het vruchtbare paradijs waar hij zo van hield.

Trots en tevreden keerde Indra terug naar zijn paleis. Tvashtr sloeg zijn arm om zijn halfbroer en prees hem. Glaasje soma, om het te vieren?

De juiste beslissing

Deze mythe is meer dan een verhaal over de regentijd 
en de droogte die daarop volgt. Het is meer dan een verhaal over vruchtbaarheid en dood, of de cyclus van 
het leven. Het is een verhaal over daadkracht. Over in 
het moment de juiste beslissing nemen. Over doen 
wat goed is voor de wereld, en over het leven vieren.
In de houding Parsvakonasana neem je de vorm aan van Indra’s bliksemschicht. Sterk, daadkrachtig – elke keer weer. De houding herinnert je eraan te doen wat het moment van je vraagt, ook al heb je het al honderd keer eerder gedaan. Doe het met overgave, alsof het de eerste keer is. Vol vuur. Vol leven.

Stap voor stap

Oefenen? Zo kom je in Parsvakonasana

 • Ga in een spreidstand op je mat staan.
 • Draai je rechtervoet helemaal naar de korte kant van je mat, zodat je tenen recht naar voren wijzen. Draai je linkervoet iets naar binnen.
 • Buig op een inademing je rechterbeen en spreid je armen.
 • Plaats op een uitademing je rechterhand aan de buitenkant van je rechtervoet.
 • Strek op een inademing je linkerarm langs je linkeroor. Draai je hoofd naar links en kijk onder je arm omhoog. Adem door.
 • Kom op een inademing uit de houding.
 • Herhaal de houding aan de andere kant.

Meer yogaoefeningen? Ontdek ons online platform Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt

Delen via:
8 juni 2022 | Laatst gewijzigd op 8 juni 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief