Het verhaal achter Kala Bhairavasana: laat je ego niet te groot worden

 • Leestijd: 5 minuten
 • Irina Verwer

Kala Bhairavasana is niet alleen lichamelijk een pittige uitdaging, maar ook mentaal. Ze helpt je eraan herinneren dat je je ego niet al te groot moet laten worden.

Kala Bhairavasana

Op een zonnige dag in een warm en klam land, vele jaren voordat jij en ik geboren werden, werd de god Brahma verliefd op de enige vrouw op wie hij niet verliefd had mogen worden: zijn bloedeigen dochter. Zijn passie voor haar groeide met de dag. Hij raakte zo in de ban van het meisje, dat hij haar begon te achtervolgen en haar zelfs probeerde te verleiden.

De god Shiva zag het gebeuren en besloot in actie te komen – dit kon tenslotte echt niet, god of geen god. Shiva probeerde Brahma er vriendelijk doch dringend van te overtuigen dat Brahma zijn dochter met rust moest laten. Toen deze als reactie alleen maar alle wenkbrauwen van zijn vier hoofden ophaalde, werd Shiva razend. Hij greep zijn pijl en boog en schoot Brahma door zijn vier hoofden.

Nu had Brahma’s dochter weliswaar rust (waar ze dolblij mee was), maar de wereld veranderde al gauw in een dorre, droge, stervende planeet. Brahma, de god van de schepping, bleek onmisbaar. Zonder hem was er geen nieuw begin, slechts voortzetting en sterven. Lang verhaal kort: Brahma moest terugkomen en oppergod Shiva zorgde daar schoorvoetend voor. Hij herstelde de hoofden van Brahma en gaf hem zijn leven terug, op voorwaarde dat hij nooit meer zijn dochter achterna zou zitten. Brahma had spijt van wat hij had gedaan en stemde meteen in. Hij beloofde dat hij voortaan alleen nog maar de vier windrichtingen in de gaten zou houden met zijn hoofden en dat hij zijn dochter ongemoeid zou laten.

Vijfde hoofd

Diep vanbinnen bleef er echter iets in Brahma wat voor onrust zorgde. Hoe hij het ook probeerde weg te duwen, het bleef maar omhoogkomen. Na niet al te lange tijd kwam het zelfs letterlijk omhoog: te midden van de vier hoofden groeide ineens een vijfde hoofd. Het was een arrogant, betweterig, eigenwijs en agressief hoofd. Het vijfde hoofd van Brahma bleek zijn te grote ego te bevatten. Dit hoofd probeerde voortdurend de andere hoofden om te praten om de dochter te veroveren. Ook was het steeds bezig Shiva te beledigen – aangezien hij degene was die ingegrepen had toen Brahma zijn dochter probeerde te versieren. Het vijfde hoofd ging zelfs zo ver dat hij niet alleen Shiva zwaar beledigde, maar ook diens vrouw en kinderen.
Shiva werd hier zo razend om, dat hij de nagel van zijn linkerduim afbrak en naar Brahma’s vijfde hoofd gooide. Nog voordat de nagel bij Brahma arriveerde, veranderde de nagel in het meest afschrikwekkende en gruwelijke wat ooit gecreëerd was: Kala Bhairava, in Sanskriet: ‘dat waar zelfs de tijd bang voor is’.

Weg naar verlichting

De wereld viel even stil toen de naakte, woeste Kala Bhairava met glinsterende slagtanden, lange, onverzorgde dreads en een ketting van schedels om zijn nek op Brahma af rende. Met de nagels van zijn linkervingers sneed Kala Bhairava snel en efficiënt het vijfde hoofd van Brahma’s lijf. Hij werd van zijn te grote ego verlost en raakte meteen verlicht. Vanaf dat moment zorgt Brahma met liefde en compassie voor nieuw leven op aarde.

Het vijfde hoofd van Brahma veranderde in een schedel en smolt direct samen met Kala Bhairava’s linkerhand. Kala Bhairava trok met de schedel de wijde wereld in om bij wie er voor open stond hebzucht, woede, afgunst en hoogmoed te verwijderen – in ruil daarvoor aalmoezen verzamelend in de schedel.

Maar de god ontving niet alleen aalmoezen; er werd ook een yogahouding naar hem vernoemd. Aangezien het in Kala Bhairavasana kan aanvoelen alsof je onderbeen je zou kunnen onthoofden, helpt deze houding je eraan herinneren je ego niet al te groot te laten worden. Niet alleen de uiteindelijke vorm van de houding, ook de weg ernaartoe helpt je om liefdevol en compassievol naar jezelf te zijn. Het zijn namelijk precies deze kwaliteiten die je nodig hebt om in de houding te komen. Hebzucht, woede, afgunst en hoogmoed zullen je alleen maar blessures opleveren. En zo helpt Kala Bhairavasana je op je weg naar verlichting, precies zoals Kala Bhairava dat al die jaren geleden bij Brahma deed.

Stap voor stap

Oefenen? Zo kom je in Kala Bhairavasana:

 • Ga op je mat zitten. Buig je rechterbeen en breng je onderbeen uitademend zo dicht mogelijk bij je borst.
 • Til, terwijl je inademt, je onderbeen nog wat hoger op en leg je onderbeen in je nek.
 • Hou je rechterenkel vast met je linkerhand.
 • Plaats je rechterhand naast je op de mat.
 • Schuif je linkerbeen naar links en zet je linkervoet plat op de mat.
 • Op je volgende inademing til je je heupen van de mat en balanceer je op je rechterhand en linkervoet. Adem uit.
 • Strek je linkerhand omhoog terwijl je inademt en kijk naar de vingers van je linkerhand. Adem door.
 • Kom uit de houding en herhaal aan de linkerkant.

Meer yogaoefeningen? Ontdek ons online platform Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt

Delen via:
14 april 2021 | Laatst gewijzigd op 14 maart 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief