Gezonde recepten met levensenergie

  • Leestijd: 5 minuten
  • Kyra de Vreeze

Wat je zegt en denkt heeft niet alleen invloed op je eigen energie, maar ook op die van het voedsel, is de overtuiging van Tai-Chi leraren Tim Elfring en Sabine Feron. In het voorjaar van 2019 lanceerden ze hun innovatieve foodtruck: PHOOD. Inmiddels hebben ze een restaurant in Eindhoven waar ze hun gasten gerechten met helende Chi serveren.

phood-recepten-chi

‘I am love, you are love, all is love.’ Deze chant herhalen Tai chi-leraren Tim en Sabine in zichzelf wanneer ze koken. Het stel was van plan om met hun foodtruck het hele jaar door op evenementen, festivals en besloten feesten te staan. Al snel ontstond toch het idee om een eigen restaurant te beginnen. Na een maand proefdraaien begin dit jaar waren ze klaar voor de opening, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Toch gaat het ondernemende stel creatief om met de mogelijkheden. In hun kelder verbouwen ze verse groenten en kruiden en in samenwerking met lokale boeren hebben ze een afhaalservice opgezet. Afgelopen weekend was het eindelijk zover: restaurant PHOOD in Eindhoven is officieel open. Tai chi is voor veel mensen een brug te ver, met PHOOD willen Tim en Sabine daarom hun boodschap van plezier, geluk en gezondheid via iets concreets en alledaags als eten delen.

Volle aandacht en liefde

Chi betekent, net als prana, levensenergie. Alles wat bestaat, bevat deze levensenergie. Voedsel dus ook. De hoeveelheid chi is afhankelijk van het soort, de kwaliteit en de versheid van een product. Tuinkers bijvoorbeeld, groeit in de winkel gewoon door en bevat daarom meer levensenergie dan een stuk brood. Maar chi kan ook aan eten worden toegevoegd. Sabine noemt het voorbeeld van de Japanse Masaru Emoto. Emoto stelde dat vibraties, waaronder positieve en negatieve gedachten en woorden, invloed hebben op de vorming van kristallen in water. Mooie gedachten en woorden geven prachtige kristallen. Negatieve gedachten en woorden zorgen voor chaotische en versnipperde patronen. Emoto bracht deze theorie in praktijk met vele experimenten met water. Er zijn ook experimenten met rijst gedaan. Wat je zegt en denkt heeft niet alleen invloed op jezelf, maar ook op de structuur en energie van je eten.

Om die reden wordt in de keuken verbaal gevast tijdens het snijden van de groenten en het voorkoken van de noodles. Dat betekent dat de mise-en-place in stilte plaatsvindt, met de mantra in hun hoofd, zodat het eten met volle aandacht en liefde bereid kan worden.

Meditatie in beweging

De verse, biologische en voornamelijk plantaardige ingrediënten die Sabine en Tim gebruiken, zorgen voor een maaltijd die niet zou misstaan in een sterrenkeuken, gezond is én barst van de levensenergie – ook omdat zij alle ingrediënten energizen. Dat energizen gebeurt door chanten, door een houding van liefde en dankbaarheid tijdens de bereiding, maar ook door vloeiend en vanuit het lichamelijke centrum – de core – te bewegen. Zo zorgen Sabine en Tim tijdens het koken voor innerlijke ontspanning, die uitstraalt naar het eten. ‘We focussen ons op de pauzes tussen onze hartslagen, bewegingen, geluiden, gedachtes en ademhaling,’ zegt Sabine. ‘Eigenlijk is het gewoon meditatie in beweging!’

Het belangrijkste ingrediënt van Sabine en Tim tijdens hun PHOOD-avontuur? Een grote glimlach. Ze zijn relaxed, realistisch, hardwerkend en serveren hun kunstwerken van maaltijden altijd met een smile. ‘Grapjes maken in onze keuken, dat moet kunnen. Plezier is namelijk ook levensenergie.’

Gezonde recepten met levensenergie

Bloemenrolletjes

4 rolletjes, 20 minuten, 3 uur marineren

recept bloemenrolletjes

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1/4 rode kool
  • 200 gram ongekookte fijne glasnoedels
  • 4 vellen rijstpapier
  • 250 ml appelciderazijn
  • 250 ml water
  • Rozenwater
  • 1 bakje eetbare bloemen
  • 50 gram walnoten, fijn gehakt
  • Eetbare bloemen, extra als topping
  • Walnoten, extra als topping

Bereidingswijze

  1. Snijd de rode kool zeer fijn, en leg deze in 250 ml appelciderazijn, 250 ml water, een eetlepel rozenwater en een eetlepeltje zout. Laat minimaal 3 uur staan.
  2. Schil de mango en snijd deze in 8 reepjes.
  3. Breng water aan de kook, draai het vuur uit en week hierin de glasnoedels gedurende circa 5 min. Spoel deze koud af en laat even uitlekken.
  4. Schud de rode kool af, en meng hier walnootjes doorheen
  5. Voor het rollen: dompel de rijstvellen een voor een kort in lauwwarm water. Gebruik per rol twee reepjes mango, een vierde glasnoedels, rode kool en bloemen. Rol deze strak dicht.
  6. Besprenkel de rol mooi met wat eetbare bloemetjes en walnootjes.


Een heel gemakkelijk en veelzijdig gerecht – lekker als voorgerecht, om te delen of als snelle maaltijd na een lange werkdag.

Blauwethee-ijsjes

1 minuut maken, 10 minuten trekken, 20 minuten afkoelen, 4 uur in de vriezer

recept blauwe thee ijsjes

Ingrediënten

  • 4 theelepels gedroogde kittelbloem*
  • 2 theelepels stevia-bladeren**
  • 2 stengels citroengras
  • 400 ml water
  • 12 wit en blauw komkommerkruid, ofwel borage***
  • 50 gram bosbessen
  • Optioneel: kombucha voor een paars ijsje

Bereidingswijze

  1. Laat de thee, de stevia-bladeren en het citroengras minimaal 10 minuten trekken in kokend heet water.
  2. Laat afkoelen. Het wordt een prachtig diepblauw geheel.
  3. Wil je een paars ijsje? Voeg dan een beetje kombucha of citroensap toe. De thee verandert namelijk van kleur, afhankelijk van het PH-niveau van de ingrediënten.
  4. Verdeel de thee over de ijsmalletjes, voeg blauwe bessen en bloemen aan elk ijsje toe en plaats ze gedurende 4 uur in de vriezer. Serveer.

Kittelbloem thee, ook wel blue butterfly pea flower thee genoemd, is een cafeïnevrije drank. Het kan dus kan ook zonder probleem in de avond gedronken worden.

Fotografie: Nassima Rothacker

Delen via:
9 juni 2020 | Laatst gewijzigd op 18 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief