Ashtanga yoga hielp Thijs: ‘De Krijger gaf me kracht en vergrootte mijn zelfvertrouwen’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Vivian de Gier

Thijs Verheij belandde na drugsgebruik en een psychose in een langdurige depressie. Ashtanga yoga trok hem uit het dal.

Ashtanga yoga hielp Thijs - persoonlijk verhaal

‘Na de scheiding van mijn ouders, rond mijn twintigste, ging het steeds slechter met me. Ik begon drugs te gebruiken. Eerst alleen wiet, maar daarna ook paddo’s, cocaïne, xtc en lsd. Ik zonderde me steeds meer af en verwaarloosde mezelf. Op straat voerde ik rare gesprekken met mensen, ik raakte het contact met de realiteit steeds meer kwijt. In 1999 werd ik acuut opgenomen op een gesloten afdeling, omdat ik psychotisch was. Soms voelde ik me ineens superangstig en paniekerig en wist ik niet meer waar ik het zoeken moest.

Na zeven maanden mocht ik naar huis. Door de medicatie was ik flink aangekomen, mijn lichaam was heel stijf en alles kostte me mentaal en fysiek moeite. De gedachten die door de psychose maar door mijn hoofd raasden, waren door de medicatie tot stilstand gebracht – als een trein die zo hard moet remmen dat de vonken van de rails spatten. Dat deed fysiek pijn in mijn hersenen. Ook kreeg ik depressieve gevoelens. Omdat niemand in mijn omgeving begreep wat ik had doorgemaakt, voelde ik me eenzaam en kon ik me moeilijk met anderen verbinden. Mijn baan, mijn geld, de meeste vrienden, mijn conditie en sportiviteit – alles was weg. Mijn leven leek zinloos. Een helse tijd.

Afvalstoffen uitzweten met Ashtanga yoga

Na ruim tien jaar, in 2012, kwam ik in contact met een vriendin van vroeger. Zij nam me mee naar haar boeddhistische leraar en bracht me in contact met yoga. Met name Ashtanga yoga sprak me aan. In het begin was het heftig; omdat ik veel had gerookt, was het zwaar voor mijn ademhaling. Maar ik voelde ook goede sensaties. Ik zat bijvoorbeeld erg vast in mijn schouders, en het voelde bevrijdend als ik daar na de les weer bloed voelde stromen. Omdat Ashtanga heel intensief en een beetje streng is, transpireerde ik veel en dat waste mijn lichaam letterlijk schoon van binnen. Ik ging vier, vijf keer per week. Virabhadrasana 1, de Krijger, werd een van mijn favorieten. Die houding gaf me kracht en stabiliteit en vergrootte mijn zelfvertrouwen, waardoor mijn angsten verminderden.

Opleiding Ashtanga yoga

Yoga en meditatie maakten zowel mijn lichaam als mijn geest schoon. Doordat ik inzicht kreeg in oude patronen, kon ik die doorbreken. Had ik voorheen weinig zin om te werken, nu besloot ik voor mezelf te beginnen als hovenier. Naast vrijwilligerswerk in een boeddhistisch centrum ben ik bezig met een opleiding bij yogainstituut Saswitha. Misschien word ik uiteindelijk wel yogadocent.

Maar het belangrijkste is dat ik heb geleerd mezelf te accepteren zoals ik ben en mezelf te vergeven, bijvoorbeeld voor mijn vroegere drugsgebruik. Ik leef niet meer in het verleden, maar in het nu. Doordat ik mezelf beter heb leren kennen, voel ik zuiverder welke levensstijl bij me past en welke mensen goed voor me zijn, of juist niet. Ik heb weer een vriendin en een vriendenkring. Waar mijn leven ooit leeg was, is het nu vol met goede dingen.’


Meer lezen? Bekijk ook de verhalen van Jeannette en Miriam. Hoe heeft yoga jou geholpen? Laat een reactie achter en inspireer elkaar met jouw verhaal of inzicht.

Delen via:
6 oktober 2021 | Laatst gewijzigd op 30 maart 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief