Miriam: ‘Langzaam werd ik meer dan alleen mijn hoofd’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Vivian de Gier

De paniekaanvallen die Miriam had, maakten haar doodsbang. Door yoga leerde ze haar lichaam weer te vertrouwen. Ontdek hoe Yin yoga Miriam heeft geholpen en praat mee over wat yoga voor jou betekent.

Miram Evers

‘Toen ik in 2013 in mijn eentje door Nepal reisde, liep ik een voedselvergiftiging op. Doodziek lag ik op mijn kamer. Na een paar dagen voelde ik me wat beter, tot ik plotseling door een enorme duizeligheid werd overvallen. Mijn hart ging als een razende tekeer en het zweet brak me uit. Ik dacht dat het de nasleep van de voedselvergiftiging was. Maar terug in Nederland bleef ik van die aanvallen krijgen, vooral ’s nachts. Zodra mijn lichaam begon te onspannen, sloeg de boel op hol. Ik was bang dat ik een hartaanval kreeg. De paniek die deze gedachte opriep maakte het alleen maar erger – soms kreeg ik zelfs meerdere aanvallen achter elkaar. Omdat het ’s ochtends meestal weer over was, ging ik dan toch maar gewoon naar mijn werk.

Paniekaanvallen midden op de dag

Tot de angst mijn dagelijks leven begon te beïnvloeden. Soms kreeg ik ineens in een winkel of vóór een belangrijke vergadering een paniekaanval. De huisarts adviseerde me iets te gaan doen wat me zou leren mijn lichaam tot rust te brengen. Zo kwam ik bij yoga terecht.

We begonnen de les met zitten, de ogen sluiten, naar binnen keren. Omdat ik toen nog erg in mijn hoofd leefde, vond ik dat heel heftig. De angstaanvallen hadden me bang gemaakt voor mijn lichaam; ik vertrouwde mijn lijf niet meer helemaal. Ook het halfuur zazen meditatie elke week riep een enorme weerstand in me op – ik kon niet wachten tot het weer voorbij was. Steeds schoot ik terug mijn hoofd in. Hoe oncomfortabel het ook voelde, toch had ik sterk het gevoel dat ik dit moest doen. Elke yogales opnieuw liet ik me een beetje dieper zakken in mijn lijf. Vooral Balasana, de Kindhouding, bleek heilzaam. Alle onrust zakte erdoor weg.

Yin yoga leerde me mijn grenzen voelen

Langzaam werd ik meer dan alleen mijn hoofd. En begon ik in te zien wat er aan mijn paniekaanvallen ten grondslag lag. Ik was gewend om maar dóór te gaan en anderen tevreden te stellen. Daardoor was ik het contact met mijn binnenste verloren en gunde ik mezelf niet de tijd om stil te staan bij wat ík nu eigenlijk wilde. De angstaanvallen waren een duidelijk signaal dat ik niet meer op de goede weg zat. Yin yoga leerde me geestelijk en fysiek beter mijn grenzen te voelen. De asana’s leerden me hoe ver ik in een houding kon gaan én dat je die grens elke dag opnieuw mag bepalen; wat vandaag oké voelt, kan morgen heel anders zijn.

Ik besloot mijn baan op te zeggen en verder te gaan als shiatsutherapeut en yogadocent. Sinds afgelopen jaar richt ik me specifiek op vrouwen met angst- en paniekklachten en burn-outachtige symptomen. Door middel van Yin yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie en Yoga Nidra komt het zenuwstelsel in balans en komen lichaam en geest weer met elkaar in contact. Het voelt goed om anderen te kunnen geven wat mij destijds heeft geholpen. Soms gebeurt het nog weleens dat ik de eerste tekenen van een angstaanval voel opkomen. Dat is een seintje dat het voor mij tijd is terug te keren naar de mat. Ik ben niet meer bang voor dat gevoel, en kan met nieuwsgierigheid observeren wat het te betekenen heeft: dat ik over mijn grenzen ben gegaan, meer rust moet nemen of iets doe wat ik eigenlijk niet wil. Van een vijand is de angst een vriend geworden.’

Op de website van Miriam vind je meer informatie over haar werkzaamheden.

slowww.nl


Meer lezen? Bekijk ook het verhaal van Jeannette. Heb jij wel eens paniekaanvallen gehad en hoe heeft yoga jou geholpen? Laat een reactie achter en inspireer elkaar met jouw verhaal of inzicht.

Delen via:
15 september 2021 | Laatst gewijzigd op 17 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief