Birgit Schuurman: ‘Eigenlijk ben ik best een lui wezen’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Marjolein Elisabeth Schel

 

Ze zingt, acteert en is te zien in het theater: Birgit Schuurman doet het allemaal en soms ook tegelijk. In de yogaschool daarentegen, houdt ze het liever bij één ding: ‘Minutenlang in één houding waarna je het helemaal voelt tintelen.’

Birgit Schuurman (40) is te zien als actrice in films en series als De Eetclub, Pijnstillers, Rokjesdag en De Mannentester, stond op de planken met toneelstukken als Gevangenis Monologen, The Last Five Years en Vijftig Tinten en komt in maart, na een break van tien jaar, met een nieuw album. Haar eerste twee singles Fuel My Fire en Stranded zijn vorig jaar al uitgebracht. Birgit is getrouwd met filmregisseur Arne Toonen en moeder van Chico (8).

Hoe ben je ooit begonnen met yoga?

‘Ik ben ooit lukraak hier en daar wat lesjes yoga gaan doen in de sportschool, tot ik op een gegeven moment in aanraking kwam met Yin yoga. Ik weet nog dat ik dacht: wauw, dit is fijn. Dít vind ik echt fijn. Minutenlang in één houding waarna je het helemaal voelt tintelen en voelt dat er ruimte is ontstaan en dat de energie weer is gaan stromen. Johan Noorloos, goede vriend en yogadocent, vindt het grappig dat iemand zoals ik die zo levendig is, Yin yoga fijn vindt en geen weerstand voelt. Integendeel, maar ik denk soms wel: ben ik lui dat ik alleen Yin wil doen?’

Heb je ook andere soorten yoga geprobeerd?

‘Ik heb weleens restorative yoga gedaan, maar dat was het wel zo’n beetje. Zwaaiend van de downward facing dog naar de cobra, dat is niks voor mij. Eigenlijk ben ik best een lui wezen. Ik kan positief jaloers zijn op mensen die zeggen “ik heb net zo lekker gerend” of “ik heb zoveel zin om na het eten naar de sportschool te gaan”. Benijdenswaardig vind ik dat. Ik zou willen dat ik dat had, maar die drive… Het zit er gewoon niet in. Nooit gehad ook.”

Wat brengt yoga jou?

‘Wat ik fijn vind aan Yin yoga is dat ik mijn gedachtes kan loslaten. Soms hoor ik muziek tijdens de les waarvan ik denk: dat is een mooie zin of melodie. We zijn nu ongeveer een kwartiertje bezig, straks vragen welk liedje dat was. Nee, het is juist de kunst om het weer los te laten. Het moet leeg. Meestal lukt dat wel, maar het is net als met meditatie, je gedachtes drijven duizend keer af natuurlijk. Ik vertrouw er gewoon op dat zo’n riedeltje ergens terechtkomt in een laatje in je lijf, dat inspireert of iets met je doet zonder dat je precies weet waar het ook alweer vandaan kwam.’

Lukt het om tijd hiervoor vrij te maken?

‘Ik moet het meer gaan doen, juist in drukke tijden. Vaak geef ik dan toch de voorrang aan andere dingen en niet aan mijzelf. En dat moet ik niet doen, want als ik het inplan dan ga ik ook echt. En vervolgens ben ik zo blij dat ik geweest ben. O, heb je het weer: “Ik moet, ik moet.” Ik bedoel, ik zou het fijn vinden voor mezelf als ik het meer voorrang zou geven. De waan van de dag neemt het toch vaak over.’

In maart komt je nieuwe album uit. Hoe vind je dat?

‘Spannend, omdat het iets is dat heel erg vanuit mij komt. Het is niet het verhaal van iemand anders dat ik aan het vertellen ben, maar echt het mijne. Tijdens het maken van deze plaat ben ik degene die de teksten schrijft, of soms samen, maar ik geef dit nooit uit handen. Wat te gek is, want het album is concessieloos geworden wat ík wilde maken. De eerste keer dat ik weer een groot podium of festival betreed met mijn eigen songs, daar zal ik vast positief gespannen voor zijn.’

Wat werkt voor jou, als je last krijgt van zenuwen?

‘Dan probeer ik nog meer op mijn ademhaling te letten. Zorgen dat je weer laag in je adem gaat zitten zodat het in je hoofd stopt met buzzen en zoemen, waardoor je je rustiger en vrediger voelt. Wanneer je gelijk de eerste twee nummers heel hoog en knijperig in je stem zit omdat je gespannen bent – dat is zonde. Tegenstrijdig wel, want het liefst zet je je buik uit om laag te ademen en neem je een relaxte houding aan om ontspannen te staan. Maar ik merk dat het ego in mij er op het podium toch een beetje knap uit wil zien, dus gaat die rug recht en trek ik mijn buik strak. Misschien voortaan maar wijde jurken aan, haha.’

Beeld: Iris Planting

Delen via:
13 februari 2018 | Laatst gewijzigd op 18 juli 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief