Yoga hielp Jeannette bij het verlies van haar man

  • Leestijd: 3 minuten
  • Vivian de Gier

Meditatie en yoga helpen Jeannette om het afscheid van haar man, cabaretier en kunstenaar Jeroen van Merwijk, te aanvaarden en het verlies te verwerken. Ze waren samen sinds 2010. Op het moment van dit interview lag Jeroen op zijn sterfbed.

jeanette

‘Toen we afgelopen jaar hoorden dat Jeroen terminale darmkanker had, wist ik meteen: dit wordt mijn Meesterschap. Zo noemden ze op mijn Raja Yoga opleiding de fase waarin je totaal meester wordt over je geestelijke staat van zijn. Jeroens sterfproces is mijn Meesterproef, een oefening in loslaten en vertrouwen.

Zelfonderzoek

Op mijn 28ste kreeg ik een zenuwinzinking toen mijn toenmalige partner me verliet voor een ander en ik in dezelfde periode ook mijn baan en mijn huis verloor. In een opwelling meldde ik me aan bij het Raja Yoga Instituut van Śri Yogācārya Ajīta Mahārāja in Ilpendam. Yoga bood mij zelfonderzoek via het lichaam. Het was een eyeopener om onder meer het onderscheid te gaan zien tussen emoties en gevoelens. Ik leerde zuiverder te voelen, en zachtmoedig en mededogend te zijn.

Mediteren ben ik sindsdien altijd blijven doen. Asana’s doe ik in sommige perioden minder, maar het afgelopen jaar heb ik ze weer opgepakt. Door onze overweldigende situatie was ik uit balans geraakt, en dat merkte ik meteen. Ik had mijn voet nog niet tot mijn knie opgetrokken voor Vrksasana, de Boomhouding, of ik verloor mijn evenwicht al. Ook wandelen en zitten op mijn kussentje helpen me om weer terug te gaan naar mijn kern, de liefde van binnen. Zo blijf ik gegrond en stevig.

Omgaan met verlies

Ik heb veel verdriet, maar het gaat eigenlijk pas mis als ik ga nadenken. Als ik achteruitkijk door herinneringen op te halen, of juist te ver vooruitkijk, naar een toekomst die ik niet kan overzien. Dan raak ik in een kramp. Maar als ik in het moment aanwezig ben en blijf bij mijn verdriet, kan ik het aan. Als ik om hulp vraag, geeft het universum antwoord. In de buurt van ons huis in Frankrijk is geen huisartsenpost, en Jeroen wilde voor ons vertrek daarheen niets regelen. Ik vroeg om vertrouwen en overgave, en om een passend lot. En wat gebeurde er? We waren hier nog geen week, toen ik onze oude huisarts tegenkwam, die ik al anderhalf jaar niet had gezien. Toen ik hem vertelde dat Jeroen terminale kanker had, zei hij: “Ik ga jullie helpen.”

Jeroen is mijn grote liefde, én ik ben zijn manager. Straks heb ik geen man meer, maar daardoor verlies ik ook mijn baan en inkomsten. Ik zit met twee vervallen huizen, die ik niet kan verhuren zonder er eerst in te investeren. Maar waar ga ik geld mee verdienen? Als ik daarover nadenk, raak ik in paniek. Ik heb yoga en meditatie nodig om de rust in mezelf te vinden, de juiste afstand tot het bestaan te kunnen aannemen. Vertrouwen te voelen als ik het niet heb, of te behouden als ik het wel heb. Het enige vaste gegeven in het leven is verandering. Leren loslaten doet iedereen op zijn eigen manier. Voor mij is yoga de weg.’


Hoe heeft yoga jou geholpen? Laat een reactie achter en inspireer elkaar met jouw verhaal of inzicht.

Delen via:
25 augustus 2021 | Laatst gewijzigd op 7 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief