Binnen de yogafilosofie staat agni voor je innerlijke vuur: de bron van je energie, levenskracht en spijsvertering. Een sterk brandende agni helpt je om voeding, indrukken en emoties goed te verwerken. Het houdt je lijf gezond, je geest helder, en je hart warm.
Stel je een vuurkorf voor op een zomeravond. Je voegt wat hout toe, het vuurtje knappert, straalt warmte uit en brengt rust. Zo werkt agni in jou. In het hindoeïsme is Agni de god van vuur en transformatie. In jouw lichaam zet agni alles wat je tot je neemt – eten, gedachten, indrukken – om in energie voor lichaam, geest en ziel. Het houdt je zintuigen scherp, voorkomt ophoping van gifstoffen, en zorgt dat je positief in het leven staat.
Eten met aandacht
Het vuurtje blijft branden met de juiste brandstof: gezond eten. Vers, voedzaam, afgestemd op het seizoen. Hoe je eet is daarbij minstens zo belangrijk. Eten zou een meditatieve daad mogen zijn – met dankbaarheid, rust en aandacht. Neem kleine hapjes, kauw goed, en eet niet meer dan je nodig hebt. Probeer tijdens de maaltijd niet te praten of te piekeren.
Wat jouw vuur nodig heeft
Hoe je agni het best aanwakkert, hangt af van je dosha, je energietype. Wat ‘goed’ eten is, verschilt per type.
- Het vuur van een vata-type is beweeglijk en grillig. Vata heeft baat bij warme, gekookte maaltijden op vaste tijden.
- Pitta heeft een heet vuur, dat snel oververhit raakt. Pitta gedijt op verkoelend voedsel zoals fruit en groenten, en kan koffie en alcohol beter laten staan.
- Kapha is de slowcooker onder de drie: langzaam en stabiel, maar snel te sloom. Kapha heeft juist pittige en lichte gerechten nodig, en moet oppassen voor te veel en te vet.
Wil je specifieke tips per dosha? Ontdek hier 5 tips per dosha om je agni in balans te houden.
Prikkels verteren
Agni verwerkt niet alleen voedsel, maar ook indrukken. Je innerlijk vuur vlamt niet best op negatieve prikkels. Geef dus ruimte aan wat jou voedt. Vraag jezelf regelmatig af: waar word ik blij van? Wat geeft mij energie?
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om ‘het juiste’ te doen. Dat is niet erg, maar als het een patroon wordt, kan je vuurtje langzaam doven. Maak het jezelf makkelijk: kook vooruit, vraag hulp, leg een mooi boek klaar, bewaar een inspirerende spreuk voor moeilijke momenten.
Als je vuur bijna uit is
Voor je agni zorgen is makkelijk als het vuur goed brandt. Je legt er gewoon een blok hout op. Maar soms flikkert het nauwelijks nog. Door stress, ziekte, verdriet, uitputting. Wat dan? Koester wat er nog is. Al is het maar één klein vlammetje – één moment van schoonheid, één lief gebaar, één hoopvolle gedachte. Leg er een takje op. Daarna een twijgje. En bouw het vuur langzaam weer op.
Er is niets krachtigers dan een vuurtje dat je zélf weer aan hebt gekregen. Want echt: je bent de god van je eigen vuur.
Wakker je spijsvertering aan
Deze toegankelijke Yin yogales bevat een serie zachte twists die zorgen voor nieuwe, verse energie in je buikgebied. In deze les van yogadocent Irene le Roy richt je je aandacht op je spijsverteringsorganen.
Voor deze les heb je een bolster nodig. Heb je geen bolster, dan kun je ook een kussen of een opgerolde deken gebruiken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
*Dit artikel kom uit Yoga #2 2025 en is ingekort voor online. Meer lezen? Bestel het nummer hier.
0 reacties
Geef je reactie