nietgratis
Ayurvedic Yin: balanceren van de dosha’s

Ayurvedic Yin: balanceren van de dosha’s

135 weergaven
Bewaar als favoriet

De drie persoonlijkheidstypes (dosha’s) Vata, Pitta, en Kapha staan centraal binnen de Ayurveda. Wist je dat elke dosha aanwezig is jouw lichaam? Alleen niet in evenveel mate. Tijdens deze zachte Yin les breng je alle dosha’s weer in balans. Per houding krijg je de mogelijkheid om deze aan te passen aan jouw type. Weet je nog niet welke dosha in jou overheerst? Doe dan eerst de test en kom erachter.

Ayurvedic Yin: het balanceren van de dosha’s

Elke dosha heeft zijn eigen kwaliteiten. In deze Yin les benoemt Jolijn bij elke houding hoe je de pose kunt aanpassen naar jouw constitutie (dosha). Binnen Ayurveda kun je aan kleine kwaaltjes, denk aan vaak koude handen en voeten of een opgeblazen buik, vaak herkennen dat er iets uit balans is. In deze les ga je langs verschillende houdingen die zorgen dat dat soort kwaaltjes wegglijden.

In elke houding neem je even de tijd om te voelen; wat voor gevoel komt er omhoog? Een gevoel van zachtheid, vrede, irritatie, frustratie, boosheid of verdriet? Als je het er laat zijn, kun je het loslaten.

Wanneer Vata-energie aanwezig is, heb je wellicht meer warmte nodig. Voel je je koud? Of misschien wat angstig? Verwarm jezelf dan extra met een dekentje. Overheerst Pitta? Dan zal je voelen dat er juist meer vuur, meer warmte aanwezig is. Het kan zijn dat je merkt nog wat gefrustreerd of geïrriteerd te zijn bij het starten van de les. De uitnodiging van Jolijn is om nu meer in die ontspanning te komen. De Kapha-energie ervaart een gevoel van zwaarte en moeheid. Kijk of je die energie lichter kunt maken. Het gaat erom de tegenovergestelde kwaliteiten van de dosha in te zetten om zo in balans te komen.

Er zijn nog een paar punten die je kunt checken:

  • Wanneer Pitta je meest dominante constitutie is, kan je het gevoel ervaren dieper in een houding te willen komen en de houding perfect uit te willen voeren. Bij Yin hoeft dat niet. Een liefdevolle reminder om compleet te ontspannen en je over te geven aan dat moment. Je hoeft niet meer te doen, het is al goed genoeg. Ook kan het zijn dat je meer hitte omhoog voelt komen. Maak dan de uitademing langer dan de inademing om overtollige hitte te elimineren.
  • Wanneer Kapha overheerst, voel je veelal meer zwaarte in je lichaam. Houd in de houdingen vooral je ademhaling licht, want de zwaarte zit al in je lijf. Daarnaast geeft Jolijn opties om deze dosha verder te balanceren.
  • Vata is verbonden met het element lucht. Daardoor wil je de houdingen juist wat zwaarder maken en meer verbinding maken met de aarde. Daarvoor geeft Jolijn opties om jezelf te ondersteunen met props. Daarnaast kan je zorgen dat je in- en uitademing loopt via je neus. Je houdt je mond dus gesloten.

 

Dit heb je nodig voor de les: een strap, bolster, blok en meditatiekussen.

Ayurveda test: wat is jouw dosha?

Het persoonlijkheidstype dat je bent volgens de Ayurveda wordt je dosha genoemd. Er zijn er drie: Vata, Pitta en Kapha. Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate.

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief