Hoofdstand Hoofdstand

Hoofdstand

Sirsasana

De Sanskriet naam voor de Hoofdstand is Sirsasana, afgeleid van de woorden Sirsa (hoofd) en Asana (houding). Deze houding wordt ook wel de Kopstand genoemd. De Tripod Hoofdstand is een variatie op deze houding.

Het effect van de Hoofdstand

De Hoofdstand traint de balans en versterkt de core, rug, arm- en schouderspieren. Ook verbetert de houding de bloedcirculatie, de hormoonbalans en de spijsvertering. Doordat zuurstofrijk bloed de hersenen bereikt, gaat de Hoofdstand vermoeidheid tegen. De Hoofdstand staat bekend als ‘de koning onder de yogahoudingen’, omdat de houding veel concentratie en (lichaams)bewustzijn vereist.

Deze houding biedt bovendien (letterlijk) een nieuw perspectief. Als je op je hoofd gaat staan, zet je ook je vaste overtuigingen op de kop. Dat geeft nieuwe inzichten. Net als de meeste inversies en armbalanshoudingen, is deze oefening ook een uitdaging om je angst (om te vallen) aan te gaan.

Zo oefen je de Hoofdstand

  • Leg een dubbelgevouwen yogamat of deken in een hoek van je yogaruimte en kniel hierop neer.
  • Zet de ellenbogen op schouderbreedte op de mat of deken en strengel je vingers in elkaar, zodat je handpalmen een kom vormen.
  • Plaats de achterkant van de vingers zo dicht mogelijk in de hoek waar de muren samenkomen.
  • Plaats de kruin van je hoofd op de mat, de achterkant van je hoofd raakt je handpalmen. Trek niet aan je hoofd. Duw continu de onderarmen en het midden van het elleboogbotje in de vloer.
  • Strek nu je benen en loop twee stapjes richting je hoofd. Breng met een zwaai je benen omhoog en plaats de buitenkant van de hielen tegen de hoeken van de muur.
  • Strek je benen goed omhoog, zodat je hele lichaam loodrecht op de vloer staat. Breng de buitenkant van de benen naar de binnenkant van de benen, alsof je continu een euro tussen de binnenkanten van je voeten klemt. Strek je kuiten en hielen omhoog zonder je tenen omlaag te duwen. Blijf de binnenkant van de benen omhoog strekken.
  • Breng je schouderbladen tegen je rug aan en de borstkas naar voren.
  • Blijf staan zo lang het prettig is. Na een poos lukt het misschien wel vijf minuten. Wanneer je regelmatig oefent, zul je uiteindelijk wel 15 minuten op je hoofd kunnen staan!

De houding aanpassen

Het is prettig om je hoofd op een dekentje te plaatsen.

Bij nekklachten of blessures kun je deze houding beter overslaan. Ook is het belangrijk dat je core sterk genoeg is om de houding veilig uit te voeren.

Dit is een gevorderde asana die door beginners met voorzichtigheid en onder toezicht van een ervaren yogadocent moet worden beoefend.

Pre-teacher training

Yoga pre-teacher training

Yogadocent worden? Zet de eerste stap met de online yoga pre-teacher training. Na 10 weken weet je alles over anatomie,...
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief