Happy Baby (Yin) Happy Baby (Yin)

Happy Baby (Yin)

Ananda Balasana

Happy Baby is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Happy Baby

Happy Baby is een diepe heupopener die door veel yogi’s als ontspannend wordt ervaren. De houding wordt dan ook vaak gedaan als afsluiting of cooling-down na een les. Gebruik je de armen om de benen actief naar je toe te trekken, dan versterkt deze houding ook de biceps. Als het staartbeen van de grond komt, ontlast deze houding de SI-gewrichten. De compressie in het buikgebied fungeert bovendien als massage voor de buikorganen.

In deze houding worden de blaas- en niermeridiaan in de rug gestimuleerd. Ook stimuleert deze houding de levermeridiaan, die door de binnenkant van de liezen loopt.

Zo kom je in de Happy Baby

  • Kom op je rug liggen en breng de knieën naar de borst.
  • Pak de buitenkant van de voetzolen vast, of eventueel de enkels of de achterkant van je benen.
  • Breng dan de voeten uit elkaar, zodat deze boven de knieën zijn.
  • Trek de knieën actief richting de grond, of laat de zwaartekracht het werk doen.
  • Hoofd en schouders zijn ontspannen.
  • Als je armkracht gebruikt, houd de houding dan 2 minuten aan. Zijn de armen ontspannen, dan kun je 5 minuten in de houding blijven.

De houding aanpassen

Je kunt eventueel één been gestrekt op de grond laten rusten. Wissel daarna van kant.

Als het niet lukt de voeten, de enkels of de achterkant van de benen te pakken, kun je een (yoga)riem gebruiken.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief