Yoga tegen hoofdpijn: 4 oefeningen die helpen

 • Leestijd: 5 minuten
 • Diana Vis

Snel last van een kloppend of drukkend gevoel in je hoofd? Heb je te maken met spierspanningshoofdpijn? Doe yoga oefeningen! Met deze houdingen uit de Do-In yoga verlicht je pijn aan je hoofd.

Oefeningen tegen spierspanningshoofdpijn

Drie miljoen Nederlanders hebben geregeld last van hoofdpijn. Een veelvoorkomende vorm van deze klacht is spanningshoofdpijn, die wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. Dit kan komen door stress, slecht slapen of een verkeerde houding. Bijvoorbeeld de hele dag met opgetrokken schouders achter de computer zitten, of ’s avonds steunend op je hoofd tv-kijken. Je lichaam geeft dan door middel van hoofdpijn aan dat het pauze nodig heeft. Maar hoe doe je dat, luisteren naar je lichaam?

Bijvoorbeeld door Do-In yoga te beoefenen. Letterlijk betekent do-in ‘de reis naar binnen’. In deze vorm van yoga draait alles om een goede doorstroming van de meridianen, de energiebanen in ons lichaam. Wat aderen betekenen voor ons bloed, zijn meridianen voor onze energie. Een verstoring in de energiehuishouding veroorzaakt klachten – zoals hoofdpijn. In landen als Japan en China werken ze daarom al eeuwen met de helende werking van acupunctuur, acupressuur en shiatsu massage om energieblokkades op te lossen.


4 oefeningen uit de Do-In yoga tegen spierspanningshoofdpijn

Claudia Heijdel, oprichtster van de eerste Nederlandse Do-In yogaopleiding, stelde de volgende serie oefeningen tegen hoofdpijn samen. Ze benadrukt dat voorkomen beter is dan genezen. ‘Alles draait om ritme en regelmaat. Door de oefeningen regelmatig te doen, leer je naar de energie van je lichaam te luisteren en voorkom je dat je klachten krijgt. Luisteren naar je lichaam is de eerste stap naar zelfheling.’

1. Houtstrekking

Oefeningen tegen spierspanningshoofdpijn

De lever- en de galblaasmeridiaan spelen bij hoofdpijn een belangrijke rol. Wat heb je op je lever? Spuw je je gal wel genoeg? Bij de Houtstrekking behandel je de lever- en galblaasenergie en hef je frustratie op. 

 1. Ga zitten met gespreide benen. Kantel je bekken iets naar voren en pak met je ene hand de pols van je andere hand vast. 
 2. Buig op een uitademing zijwaarts. Zorg ervoor dat de zijkant van je romp wordt gestrekt door aan je arm te ‘hangen’, niet
  door vanuit je spieren kracht te zetten. Blijf in de strekking doorademen naar en vanuit je hara. Zo kom je dieper in de oefening. Blijf drie tot negen ademhalingen in deze houding.
 3. Doe de oefening ook naar de andere kant. Let op dat je elleboog naar het plafond wijst en dat je dus niet vooroverhangt.
2. Aardestrekking

Bij deze oefening behandel je de maag- en de miltmeridiaan. Wanneer je veel zorgen hebt en je overmatig piekert, is het belangrijk om uit je hoofd te komen en verbinding te maken met de aarde. 

 1. Ga zitten in Seiza, met je billen op je voeten. Plaats je handen achter je voeten en buig op een uitademing achterover, zodat je ellebogen op de grond komen. Weet je niet precies hoe ver je achterover kunt buigen, ondersteun je rug dan voor de zekerheid met kussens, om blessures te voorkomen. Je kunt ook met je billen tussen je voeten liggen, dan is het makkelijker om achterover te buigen.
 2. Als je soepel genoeg bent, kun je verder naar achteren buigen tot ook je schouders de grond raken. 
 3. Strek nu je armen omhoog langs je oren. Adem goed door naar je hara en probeer ten minste 5 ademhalingen in deze houding te blijven. Kom voorzichtig weer omhoog.
3. Waterstrekking

De energie van blaas en nieren staat centraal bij deze oefening, die helpt om (onbewuste) angsten op te lossen. 

 1. Ga zitten met voor je uit gestrekte benen. Je voeten zijn iets uit elkaar, op heupbreedte.
 2. Strek op een inademing je armen boven je hoofd en til jezelf vanuit het bekken omhoog. De handpalmen wijzen naar buiten. 
 3. Buig op de uitademing naar voren. Je hoofd hangt ontspannen tussen je armen. Je duimen wijzen naar beneden en je handen en schouders blijven in een rechte lijn. Blijf drie tot negen ademhalingen in deze houding en kom langzaam weer omhoog.
4. Hoofdrollen 

In deze oefening rol je over het gouverneursvat, een bijzondere meridiaan die een belangrijke rol speelt bij de energiecirculatie van het hoofd en de schouders. 

 1. Ga op handen en knieën zitten. Buig je ellebogen en breng je voorhoofd op de grond. 
 2. Rol in een rechte lijn je hoofd naar voren en naar achteren, zodat de drukpunten op de middenlijn van de schedel worden behandeld. Het uitgangspunt is om drie- tot negenmaal heen en weer te rollen. Wanneer het gevoelig is, bouw de beweging dan rustig op en laat je hoofd eraan wennen door dagelijks voorzichtig eenmaal te rollen. Doe deze oefening niet als je al last hebt van hoofdpijn.

Doe mee op Yoga by Happinez

Verder oefenen? Op Yoga by Happinez vind je een les  met deze Qigong-oefeningen die je helpen wakker worden en je energie weer laten stromen. Nog geen Yoga by Happinez? Probeer het nu de eerste 14 dagen gratis.

Delen via:
12 mei 2023 | Laatst gewijzigd op 18 mei 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief