Pittige yogales? Met deze tips blijf je ontspannen!

  • Leestijd: 3 minuten
  • Jasmijn Demmer

Bij yoga denk je al gauw aan ontspannen, toch? Toch is dat lang niet altijd het geval. In een yogales waarbij veel kracht komt kijken, zoals een intensieve les Ashtanga of een pittige Vinyasa, is het af en toe best lastig om de ontspanning te vinden. Hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens de zware lessen of moeilijke houdingen ontspannen mogelijk blijft? Met deze drie tips kom je een heel eind!

Tips voor een ontspannen yogales

1. Blijf alert op waar je kunt ontspannen

De yogafilosofie zegt het volgende: sthira sukham asanam. Dit betekent dat een yogahouding zowel krachtig als ontspannen zou moeten zijn. Daarbij is alert blijven belangrijk. Blijf alert tijdens de les en stel jezelf continu de vraag hoe en waar je kunt ontspannen. Dit kunnen bepaalde spieren zijn die zich onbewust vastzetten tijdens een houding. Zo klemmen veel mensen onnodig hun kaken op elkaar tijdens lastige houdingen. Ook gedachten mogen soms ontspannen. De gedachte dat je iets moet volhouden of moet kunnen, bijvoorbeeld; of de vaak kritische vergelijking met anderen. Je realiseren dat het opbouwen van spierkracht tijd kost en dat lichamen verschillen, werkt vaak al heel ontspannend!

2. Je adem is je richtlijn

Overigens is de adem altijd richtlijn. Naast alert te blijven op de signalen uit je lichaam, blijf je dus ook met je aandacht bij je ademhaling. Soms zetten we onze ademhaling onbewust vast wanneer we uithoudingsvermogen nodig hebben of kracht willen zetten. Als je opmerkt dat deze versnelt en vluchtig wordt, zou je een stapje terug moeten doen en een eenvoudigere uitvoering van de houding kunnen aannemen. Ook is je ademhaling een fijn middel en eenvoudige houvast om uit je hoofd te komen. Wanneer je merkt dat je aandacht bij je gedachten is, breng dan de focus terug op je ademhaling.

3. Compassie is je grootste vriend

Tijdens een yogales is zelfcompassie misschien wel het allerbelangrijkst. Lach jezelf tegemoet en wees niet te zwaar voor jezelf wanneer de les of een houding anders uitpakt dan verwacht. Yoga gaat om het verbinden met jezelf in het nu. Dat is elk moment weer anders. Weet dat aan alles ook weer een eind komt en wees niet te veel bezig met wat nog komen gaat. Probeer genoegen te nemen met wat zich op dat moment aandient. Breng je liefdevolle aandacht terug in het nu, voel waar je meer kan ontspannen en maak contact met je ademhaling. Happy practice!

Delen via:
20 oktober 2022 | Laatst gewijzigd op 20 oktober 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief