Dichter bij je essentie: ontdek je dharma in zes stappen

  • Leestijd: 7 minuten
  • Liselotte Vaessen

Hoe kom je erachter wat je te doen staat in het leven, met andere woorden: wat je dharma is? Freelancer Liselotte dompelde zich een week onder in Kundalini yoga en ontdekte zes stappen om dichter bij je essentie te komen.

dharma-zes-stappen

Een kat met negen levens, dat zeggen mensen over mij als ik vertel over mijn leven. Ik vind veel leuk, sta open en omarm wat er op mijn pad komt. Wat mij, zeker als freelancer, een propvolle agenda oplevert waarin me time ver te zoeken is. Ik ga er bijna aan onderdoor, mijn energie raakt op – zo kan het niet langer, besef ik.

Bewuster leven is waar ik naar verlang. Bewuste keuzes maken, mijn grenzen bewaken en niet in mijn enthousiasme overal ‘ja’ op zeggen. Om hier goed in te worden, wil ik beter weten wat ik wil, wat ik kan en waar ik blij van word. Hoe leef ik in mijn volste potentie? En wat heb ik precies te doen in dit leven? Kortom, ik ben op zoek naar mijn dharma. En ik denk het te vinden in de Kundalini yoga.

Tijdens een retreat georganiseerd door Marieke en Tim van Kundalini Yoga School krijg ik de kans me volledig onder te dompelen in deze yogavorm. Het thema van de week is ‘Hemel op Aarde’. In deze week doorloop ik alle stappen die kunnen helpen om je dharma te vinden.

1. Creëer stilte in je hoofd

Als ik ‘s ochtends ga zitten voor mijn practice – de sadhana-, wordt het als vanzelf stil in mijn hoofd. Ik voel de aarde onder mijn zitbotten. Mijn adem zakt naar mijn buik. Na de meditatie volgt een set van krachtige yogaoefeningen. Mijn lijf wordt aangesproken in plaats van mijn hoofd, met mijn adem als leidraad. Mijn hoofd zegt dat ik moet stoppen, maar ik adem door de weerstand heen en zet door. Gedachten raken op de achtergrond.

De stilte in jezelf brengt je bij je kern. Zoals spiritueel leider Robert Bridgeman zegt: ‘Je weet pas wat je wilt als je weet wie je bent.’

2. Verbind je met jezelf


Door de verhalen van anderen raak ik makkelijk afgeleid. Ik ga mezelf vergelijken en voel jaloezie. Dan ben ik zo ver weg van mezelf, dat ik vergeet wie ik ben en waar ik voor sta. Kundalini helpt me de beweging van buiten naar binnen te maken. Met gesloten ogen duik ik diep in mezelf om contact te maken met de innerlijke bron die in mij leeft. Een plek waar geen goed of fout is, geen oordelen en geen verwachtingen zijn.

Kundalini yoga stimuleert mij te leven vanuit mijn hart, vol liefde en compassie. Door liefdevol naar mezelf te kijken, kijk ik ook liefdevoller naar alle mensen om mij heen.

3. Laat je stem horen

Veel meditaties binnen Kundalini worden begeleid door mantramuziek. Na de yoga zing ik, zittend in Easy Pose (Sukhasana), een uur lang mee met de mantra’s van Jai-Jagdeesh. De mantra’s worden gecombineerd met mudra’s, handposes. Waar ik in het dagelijks leven moeite heb me uit te spreken, vloeien de woorden nu als vanzelf. Mijn keelchakra staat open, waardoor de woorden niet alleen tijdens het zingen stromen, maar ook in gesprekken met anderen. Ik laat van me horen en dat voelt bevrijdend.

Een belangrijk deel van je dharma vinden is je durven uitspreken. Delen wie je bent, je kwetsbaar durven opstellen. Door te praten met anderen en te luisteren naar hun ervaringen, kom je er meer achter wat je wilt en wat je niet wilt.

4. Laat je energie stromen

Kundalini staat voor de levensenergie die ligt opgeslagen rondom het eerste chakra. Tijdens de yogaoefeningen staat de Vuurademhaling centraal, die deze energie in beweging brengt. Mijn navelpunt beweegt krachtig naar binnen en naar buiten. De warmte die zo wordt gecreëerd, voel ik omhoog stromen, mijn hele lichaam door, richting mijn kruin. Energie komt vrij en ik voel blokkades – opgekropte emoties die vast zijn gaan zitten in het lichaam – verdwijnen.

Als de energie in je lichaam weer vrijelijk kan stromen, ervaar je ook geestelijk meer ruimte en energie. Als vanzelf dienen zich creatieve ideeën aan.

5. Laat je verhalen los

Wat mij raakt deze week is dat ik zoveel heb los te laten. Alle plaatjes die ik van mezelf heb, alle rollen die ik speel, alle verhalen die ik mezelf vertel. Ik ben eraan gehecht geraakt. Dit maakt mij tot wie ik ben, heb ik al die tijd gedacht. Nu worden alle lagen langzaam afgepeld, als een masker dat afgaat. Patronen als ‘ik ben niet goed genoeg’ blijken van generatie op generatie te zijn doorgegeven. De meeste mensen dragen zulke patronen bij zich.

Yoga helpt je hier afstand van te nemen, te observeren en niet in de verhalen te geloven. Dat geeft een enorme vrijheid.

6. Vertrouw op je intuïtie en het leven

Je intuïtie is je innerlijk weten, je innerlijke wijsheid, waarbij alle zintuigen met elkaar verbonden zijn. Het is dat kleine stemmetje dat raad geeft en vanuit je hart spreekt. Kundalini yoga prikkelt al mijn zintuigen en brengt me daarmee dichter bij mezelf en bij mijn intuïtie. Ik ervaar het als we met opgerolde tong de vuurademhaling doen en ik een metaalsmaak proef; een teken dat er detox van het lichaam gaande is. Als we volledig gefocust mantra’s beluisteren en ze zelf chanten. Als ik mijn handen in mudra’s plaats, en elke vezel in mijn vingertoppen voel tintelen. Hoe meer ik mijn zintuigen stimuleer, hoe groter mijn vertrouwen in mijn innerlijke wijsheid wordt. Meer en meer besef ik dat elke keuze die ik maakt de juiste is.

En, ben ik nu dichter bij mijn dharma?

Mijn reis begon met de vraag: wat heb ik te brengen in dit leven? Ik dacht altijd dat dharma vooral werk-gerelateerd is. Tijdens deze week krijg ik het inzicht dat dharma veel meer omvat dan werk alleen. Ik voel dat mijn manifestatie in deze wereld elke vorm kan aannemen: die van de betrokken collega, de eerlijke vriendin, de duurzame activist, de keukenprinses. Ik zie dat mijn potentieel veel groter is dan mijn gelimiteerde geest. Het is niet wát je doet in het leven, maar de manier waarop je het doet. Met liefde en aandacht. Je authenticiteit, dat is dharma.

Lange tijd weerhield angst mij ervan mijn opleiding tot Hatha yogadocent in praktijk te brengen. Bij thuiskomst plan ik een yogales in voor vrienden. Dat durf ik nu, omdat ik meer geloof in mezelf. Ik voel me gedragen en besef dat dóen de enige manier is om erachter te komen of het bij me past. En het blijkt een prachtige eerste yogales, waarbij ik dankbaar ben mijn ervaring te mogen delen in verbinding met anderen.

Maar waarom geef je Hatha en geen Kundalini, vragen mijn vrienden mij. Omdat Kundalini míjn yoga is, antwoord ik – die hou ik daarom nog even voor mezelf.

Wat is dharma?

Het Sanskriet woord dharma is een groot en complex begrip. Het komt voor in het hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme en sikhisme en heeft in verschillende culturen weer net een andere betekenis. Vanuit de yogaleer zou je het kunnen vertalen als: ‘de wezenlijke natuur van iets’. Zo hebben bomen en dieren net als mensen ieder hun eigen dharma. Leef je volgens je dharma, dan druk je via jouw leven het kosmische bewustzijn uit. Je leeft zoals je ‘bedoeld bent te zijn’.

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen
Delen via:
18 november 2020 | Laatst gewijzigd op 2 mei 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief