Anneke Sips over Krishnamacharya: ‘Ik leerde echt voelen’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Karin van Kooten

Wie zijn de grote inspirators van de yoga? Deze keer Anneke Sips, yogatherapeut en oprichter van Network Yoga Therapy, over haar spiritueel leraar Krishnamacharya. ‘Ik leerde echt zelf voelen wat ik nodig had. Dat was een eyeopener.’

Anneke Sips

Hoe ontdekte je Krishnamacharya?

‘In 1998 begon ik met Ashtanga yoga en leerde ik dat Krishnamacharya daar belangrijk in was, als leraar van Pattabhi Jois (een van de grondleggers van Ashtanga yoga). Toen ik in 2011 yogatherapie ontdekte, begon Krishnamacharya een grotere rol te spelen in wat ik leerde over yoga. De laatste twintig jaar van zijn leven was hij de privédocent en inspirator van de Indiase familie Mohan, en ik ging weer bij hen in de leer.’

Hoe gebruik je zijn filosofie in je sessies?

‘De basis van alles wat ik doe in yoga is een van zijn quotes:“Teach what is appropriate for each individual”. En dat is nog niet zo eenvoudig! Je moet een veilige situatie creëren waarin iemand zichzelf durft te zijn. Ik probeer dat te doen door laagdrempelig te zijn, te beginnen met wat haalbaar is voor iemand. Een uitnodigende taal te spreken waarbij iemand keuzes aangereikt krijgt. En dan samen een passende practice en rituelen te vinden, met als resultaat een goede balans in iemands leven.’

Hoe inspireert Krishnamacharya jou?

‘Ik heb hem zelf nooit ontmoet, maar hoor en leer veel over hem via A.G. Mohan en zijn vrouw Indra. Vooral over hoe je yoga vanuit de belangrijke geschriften, zoals de Yoga Sutras, kunt vertalen naar het dagelijks leven. Zij zijn bijvoorbeeld heel mindful, niet alleen op de yogamat, maar ook als ze koken en lopen. Krishnamacharya schijnt ook zo te zijn geweest. Als hij op een stoel ging zitten, dan ging hij mindful zitten. Niet gehaast, maar met focus, concentratie en aandacht. Als hij rondkeek, keek hij kalm en rustig. Dat inspireert mij.’

Ben je veranderd doordat je met hem in aanraking bent gekomen?

‘Zeker! Mijn eigen practice is langzaam veranderd. En ook de manier waarop ik lesgeef, hoe ik naar yoga kijk, mijn leven. Ik was achttien toen ik begon met yoga, en ik beoefende vaste series houdingen met soms pijn, veel zweten en fysieke adjustments van leraren. Ik wilde het heel graag goed doen. Tegelijkertijd merkte ik dat ik niet zo volgzaam was, maar rebels, kritisch en met veel vragen.

De vraag “Wat is appropriate voor mij?” kreeg door Krishnamacharya steeds meer betekenis. Wie ben ík dan? En wat is het beste voor mij? Toen ik dat ging onderzoeken, merkte ik dat ik daar eigenlijk geen helder antwoord op kon geven. En dat ik mezelf al die jaren had gepusht! Mijn huidige leraren nodigden me uit om niet hen, maar mezelf te volgen. Daardoor veranderde alles. Ik werd milder. Vriendelijker naar mezelf. Minder gericht op wat een docent of anderen van mij vinden, hoe een houding eruitziet. Ik leerde echt zelf voelen wat ik nodig had. Dat was een eyeopener.’

Krishnamacharya goeroe Anneke Sips

Over Krishnamacharya

Wie:

Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989) is een ‘oervader’ van de moderne yoga.

Kenmerkend:

Krishnamacharya wilde de populariteit van yoga vergroten. Uiteindelijk zorgden zijn leerlingen daar wereldwijd voor: B.K.S. Iyengar, Pattabhi Jois, Indra Devi en A.G. Mohan.

Weetjes:

  • Met geld van de maharadja van Mysore werd in 1938 de eerste yogafilm gemaakt, met daarin Krishnamacharya, zijn gezin en een piepjonge Iyengar. Te zien op YouTube.
  • Krishnamacharya en zijn leerlingen werden stokoud (90-103 jaar) en gaven vaak tot vlak voor hun dood les. Hun geheim, volgens de goeroe? ‘Pranayama. En matigheid.’

Tekst: Karin van Kooten Illustratie: Tallulah Fontaine Fotografie: Harold Pereira

 


Zin om je matje uit te rollen? We hebben diverse inspirerende lessen op Yoga by Happinez.

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

 

Delen via:
27 januari 2021 | Laatst gewijzigd op 28 januari 2021

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief