‘Geen hoofdstand als je ongesteld bent?’

  • Leestijd: 2 minuten
  • Sonja Herpers

Heb jij een vraag over yogafilosofie, asana’s of pranayama? Vragen van lezers worden behandeld door ons panel. Dit keer: ‘In de les zeggen ze vaak dat je beter geen omgekeerde houdingen kkunt doen tijdens je menstruatie. Waarom is dit?’ Arts en docente Vinyasa en Yin Sylvia Welsing-Schaefer weet raad.

‘Elke maand wordt het baarmoederslijmvlies (endometrium) opgebouwd. Het vrouwenlichaam bereidt zich voor op een mogelijke zwangerschap en innesteling van een bevruchte eicel. Is er geen zwangerschap dan wordt het baarmoederslijmvlies weer afgebroken en afgestoten, dit is de menstruatie. Traditionele oosterse stromingen stellen dat de energie tijdens de menstruatie naar buiten, richting aarde stroomt. Het is een proces van uitscheiding. Inversies (omgekeerde houdingen) zoals Hoofdstand zouden dit proces omkeren en dat zou kunnen leiden tot ziekte. In het Westen werd gedacht dat inversies tijdens de menstruatie zouden leiden tot endometriose. Hierbij nestelen stukjes baarmoederslijmvlies zich in de buikholte op de buikorganen. Dit zorgt voor klachten en pijn. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Medisch gezien zijn er dus geen contraindicaties om op je hoofd te gaan staan. De vraag is echter waarom je het tijdens je menstruatie wilt. Voel je je goed en heb je nergens last van, waarom niet? Voel je je moe en heb je een zwaar gevoel in de buik, dan is dit misschien niet het moment. Wees eerlijk naar jezelf en luister goed naar wat je nodig hebt. Dan kies je vanzelf voor de asana die jou op dit moment het meeste dient.’

Yogaoefeningen voor je bekkenbodem en voor tijdens je menstruatie


Zachte yoga: ‘Yoga voor tijdens de menstruatie’


Bekkenbodemoefeningen: ‘Yogaoefeningen voor een sterke bekkenbodem’


Welke yogaoefeningen doe jij graag tijdens je menstruatie? We vinden het leuk om jullie ervaringen te lezen. Deel het hieronder in een reactie!


Delen via:
24 mei 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief