Dipika: zes verdiepende vragen aan Ingvild Molenaar

  • Leestijd: 4 minuten
  • Yoga by Happinez

In elke editie zetten we een van de vaste docenten van yogaonline.nl in de spotlights. Dit keer is dat Ingvild Molenaar. Ze geeft Yin yoga, Flow yoga en KAP-sessies. Ook staat haar 7-daagse challenge online voor meer balans in je leven. 

Hoe kwam yoga in je leven?

“Mijn moeder was altijd bezig met spiritualiteit en yoga, dus in de basis was het al onderdeel van mijn leven. Pas toen ik begin twintig was en als productieleider werkte in het theater, ging ik zelf op yoga. Een les per week, power yoga. Ik had geen enkele ambitie en was ervan overtuigd dat ik nooit op mijn hoofd zou kunnen staan, en daar had ik vrede mee. Wat ik zocht was meer ademruimte, letterlijk en figuurlijk. Als kind had ik astma en tegen de tijd dat ik volwassen werd, had zich dat omgevormd tot een chronische ontsteking van mijn slijmvliezen. Ik kon niet in- of uitademen door mijn neus. Hoe drukker ik het had, hoe heftiger dat was. Via yoga en pranayama wilde ik daarin verandering brengen.”

Welke reis heb je afgelegd?

“Mijn yogareis kreeg een kickstart toen ik een opleiding tot docent ging volgen en zelf les ging geven. Ik ontdekte delen van mezelf die altijd zo gewoon waren, dat ik ze nooit bewust had opgemerkt. Via het lesgeven, via de metafoor van fysieke beweging, kon ik woorden geven aan innerlijke realisaties, zodat ik daar anderen ook in kon meenemen. Daarnaast bleef ik me verdiepen in kennis; op fysiek, mentaal, emotioneel en filo­lofisch gebied. Ik ontwikkelde een innige relatie met chakrameditatie en liet me initiëren in Kriya yoga meditatie. Ergens onderweg begon ik te voelen dat woorden en fysieke beoefening te kort schieten om mensen in de kern van hun eigen diepe ervaringen te brengen. Yoga, pranayama en meditatie zijn methodes om je bij de essentie van wie je bent te brengen. Maar bij het beoefenen raken we vaak verdwaald in de vraag: doe ik het wel goed? In mijn verlangen om mensen werkelijk bij die kern te kunnen brengen, zonder afleiding, kwam KAP op mijn pad: Kundalini Activation Process. Wanneer je KAP ervaart, doe je niks anders dan op je matje liggen en jezelf in een staat van overgave brengen. Zonder technieken, zonder goed of fout, zonder woorden. Een directe ervaring van essentie. Het klinkt wonderlijk, en dat is het ook. Maar het geeft prachtige ontwikkelingen.”

Welke vorm van yoga geef je?

“Yin yoga en Flow yoga. Ik hou van het werken met Flow, omdat de magie tussen de houdingen in gebeurt. Het is een metafoor voor het leven, dat niet bestaat uit losse situaties, maar plaats­vindt in een continue flow. En Yin geeft ons de schakel tussen doen en zijn. Tussen een actie uitvoeren en spanning zoeken, en dan zacht worden en het ‘doen’ loslaten, zodat je het effect van de actie kunt ervaren.”

Welke les heeft yoga je geleerd?

“Yoga hielp me een innerlijk grid te bouwen zodat ik altijd de weg in mijn binnenwereld kan vinden, en daardoor ook in de buitenwereld. Ook als het leven overweldigend is.”

Wat is je valkuil tijdens een practice?

“In de tijd dat yoga een ding werd op Instagram deed ik fanatiek mee. Ik stond in de meest acrobatische standjes op mijn hoofd (dat bleek ik dus toch te kunnen), of met mijn been in mijn nek. Tot ik blessures begon te krijgen. Die hebben me geïnspireerd om me verder te verdiepen in het lichaam, en daardoor ben ik anders les gaan geven. In deze fase van mijn leven ervaar ik geen valkuilen. Ik check in bij mezelf en voel wat nodig is. Soms is dat slapen in plaats van mediteren. Soms is dat wandelen in plaats van op de mat staan.” 

Welke rol speelt adem voor jou?

“Veel mensen hebben geen bewuste relatie met hun adem. Daar kwam ik achter toen ik les ging geven. Ik ben me daarom in mijn lessen gaan focussen op het vinden van rust in de adem, en op het bewust worden van patronen. Je hoeft niet geforceerd volgens een techniek te ademen, in het dagelijks leven wil je dat je adem een natuurlijkheid heeft, pas daarna kun je spelen met ritmes en technieken. Net zoals je eerst wilt leren lopen voordat je gaat rennen.” 

Delen via:
25 januari 2024 | Laatst gewijzigd op 5 februari 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief