Beginnen met yoga: 3 tips

 • Leestijd: 3 minuten
 • Myrna van Kemenade

Weet je niet goed hoe je moet beginnen met yoga? Of ben je niet zeker of yoga bij jou past? Yogadocente Myrna van Kemenade geeft drie tips voor beginnende yogi’s. Onthoud: het maakt niet uit waarom je yoga beoefent, het werkt! 

Drie tips om te beginnen met yoga

 1. Laat vooroordelen los

  Waarom zou je yoga moeten doen, wat levert het je op? ‘Ik ben bang dat ik gewoon niet lenig genoeg ben,’ wordt door beginners vaak als reden aangevoerd om maar niet die eerste stap te zetten. ‘Het is me net iets te zweverig’, of: ‘Ik kan niet zo lang  stilzitten.’ Johan Noorloos vertelt in dit artikel wat yoga je kan brengen als je die angsten en vooroordelen opzij schuift en yoga een kans geeft.

 2. Kies de yoga die bij je past

  Er zijn zoveel verschillende stijlen in yoga-land. Vraag jezelf daarom af of je behoefte hebt aan actieve lessen of langzame bewegingen. Misschien wil je liever met de adem en meditatie bezig zijn dan met de houdingen. Als je op zoek bent naar actieve yoga, kies dan voor Vinyasa of Ashtanga yoga. Als een langzame, rustgevende les beter bij je past, probeer dan eens Yin yoga of Mindful yoga. In een meditatie of Pranayama yogales ligt de focus meer op de adem en ontspanning. Tip: op Yoga by Happinez vind je yogavideo’s van bekende (inter)nationale yogadocenten.

 3. De adem is altijd belangrijker dan de houding

  De ademhaling staat bekend als het belangrijkste onderdeel van de yogabeoefening. Merk je dat je adem stokt als je een krachtige houding uitvoert of een torsie (draaiing) doet? Neem dan even de tijd om je adem weer op gang te brengen. Onthoud: de houding is slechts een middel, geen doel. De ademhaling zorgt in een houding voor kracht of ontspanning. Je kunt de Ujjayi ademhaling gebruiken als je kracht nodig hebt in een houding. Ujjayi betekent letterlijk ‘ruimte maken’ of ‘ overwinnen’. Deze ademhalingstechniek brengt je innerlijke vuurtje op gang. Als je wilt ontspannen in een houding, kies dan een lage buikademhaling. Hoe lager de adem, hoe rustiger je hartslag en hoe lager je bloeddruk. Heb je last van stress? Breng dan je adem zo laag mogelijk in de buik.


Benieuwd wat yoga voor jou kan doen?

Myrna heeft een eigen studio in Zaandam: Yogadreams. Ook kun je Myrna’s lessen op Yoga by Happinez bekijken.

Krijg jij ook zoveel energie van yoga en meditatie? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Delen via:
1 augustus 2018 | Laatst gewijzigd op 28 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief