nietgratis
De basis van Yin yoga

De basis van Yin yoga

6.012 weergaven
Bewaar als favoriet

Wil je beginnen met yoga, maar weet je nog niet welke yogastijl je het meest aanspreekt? Dan kan het soms best lastig zijn een goede les te kiezen. In De basis van Yin yoga legt yogadocent José de Groot je meer uit over de achtergrond van Yin yoga, zodat je kunt kijken of deze stijl je aanspreekt. Heb je al vaker een Yin les gevolgd? Ook dan is de les heel fijn. Je leert namelijk niet alleen meer over de stijl, je gaat ook heerlijk ontspannen.

  • Voor deze les heb je nodig: een dekentje en een bolster of een (meditatie)kussen.

De kracht van Yin

José over Yin yoga: ‘Met Yin geef je jezelf alle tijd om te voelen en om los te laten. ‘Dat is zeker in deze hectische, gestreste tijd een enorme luxe.’ En hoewel Yin houdingen niet altijd comfortabel voelen, is dát juist de oefening: leren hoe je in een ongemakkelijke situatie toch kunt loslaten en ontspannen. Hoe vaker je Yin doet, hoe kleiner de fysieke ongemakken worden. En hoe groter het meditatieve effect. ‘Zo creëer je ruimte: in je lijf, je hoofd en in je leven.’

Het ‘navoelen’ na een intense pose noemt José een bijna euforische ervaring: ‘De reset die ontstaat na een houding, wanneer afvalstoffen in beweging komen en je voelt hoe je jezelf energetisch voedt; dat is magisch. De energie stroomt letterlijk weer vrijuit door je hele lichaam. Dat kan leiden tot een emotionele of energetische ontlading.’

Fysiek gezien zorg je er met Yin voor dat de geleiachtige substantie in je lichaam, de fascia, wat vloeibaarder wordt. En dat is zeker met onze veelal zittend levenswijze heel gezond. Want vastzittend bindweefsel kan leiden tot allerlei pijnklachten. Yin is daarmee zowel emotioneel als fysiek een heerlijke methode om jezelf ontspannen en soepel te houden.

Over José de Groot

José de Groot was een van de eerste docenten die Yin yoga in Nederland introduceerde. Inmiddels leidt José teacher trainingen, retreats en fertiliteitsworkshops. Én ontwikkelde ze met ons een online pre-teacher training!

Dankzij Yin yoga en meditatie laat José zich niet meer zo snel beïnvloeden door factoren van buitenaf. Op de mat leerde ze te observeren en voelen, waardoor ze (negatieve) emoties nu ook náást de mat los kan laten. Lees meer over José op haar docentpagina of volg haar op @yosedegrootyogatreat.

31 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief