Overwinnaarsademhaling (Ujjayi ademhaling)

Ujjayi

De overwinnaarsademhaling is bij de meesten bekend als de Ujjayi ademhaling. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid. De wijsgeer Patanjali schrijft in de Yoga Sutra’s dat deze ademhaling lang en soepel moet zijn voor het beste effect.

Het effect van de Ujjayi ademhaling

Deze ademhalingstechniek verhoogt de concentratie, verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig.

Door gebruik te maken van de Ujjayi ademhaling tijdens de uitvoering van yogahoudingen (asana’s), verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. Het effect is een gefocuste, rustige geest. Deze ademhalingstechniek geeft dus energie en helpt je tegelijkertijd te ontspannen.

ujjayi ademhaling

Zo beoefen je de Ujjayi ademhaling

  • Ga rechtop staan met de voeten op heupbreedte of ga zitten in een comfortabele houding.
  • Adem in door de neus en adem uit door de mond, waarbij je zachtjes ‘ahhhhhh’ zegt. Je voelt de keel iets samenknijpen, dat is goed. Je kunt je ook voorstellen dat je voor een spiegel zit en daar condens tegenaan ademt.
  • Oefen een paar keer, sluit je mond en haal op de inademing en de uitademing ‘ruisend’ adem, zo lang en regelmatig mogelijk.
  • Beweeg je navel richting de wervelkolom en til je bekkenbodem iets op door je voor te stellen dat je beide zitbotten naar elkaar toe brengt en het staartbeen verlengt richting de vloer.
  • Probeer uiteindelijk, wanneer je de ademtechniek goed onder de knie hebt, deze manier van ademen in alle yogahoudingen toe te passen.

Aandachtspunten voor deze ademhalingstechniek

Let op dat je de keel niet te gespannen houdt terwijl je de Ujjayi ademhaling toepast. Een lichte contractie van de keel is voldoende.

Yoga voor beginners

Online training
  • Leer de basis in 14 videolessen
  • Beheers de belangrijkste yogahoudingen
  • Yoga, meditatie en pranayama
bekijk de training
 

0 reacties


Krijg nu een yogareismat cadeau bij je abonnement

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief