Kinderyoga Kinderyoga

Kinderyoga

Samen brullen als een leeuw of sluipen als een indiaan, dat is genieten voor zowel kinderen als ouders. Kinderyoga is niet alleen leuk om samen te doen, maar ook nog eens heel gezond.

Wat is kinderyoga?

kinderyoga jungleKinderyoga is simpelweg yoga doen samen met je kind. Naast dat het leuk is om tijd samen door te brengen, is het tevens erg gezond. Kinderen hebben namelijk ook ontspanning nodig in deze drukke maatschappij. Rennen van school naar sportclub, van muziekles naar computer. Hoe ze zich dan kunnen ontspannen, weten ze vaak niet. De stress die veel kinderen in het dagelijks leven ondervinden kan leiden tot ADHD-achtige verschijnselen en buikpijn. Yoga helpt kinderen zich te ontspannen, zich te concentreren en hun grenzen te leren kennen.

Tijdens kinderyoga-avonturen kruipen kinderen bijvoorbeeld in de huid van een dier, blazen ze alle drukte van de dag in een ballon of zweven ze in gedachten naar de maan. Zo leren de kinderen ontspannen op een speelse manier. Vicky (9): ‘Bij de ballonmeditatie stop ik vaak het rekenen en de drukte van het buiten spelen en mijn ruziemaken in de ballon. Als ik de ballon dan weg heb geblazen, denk ik er niet meer zo erg aan.’

Effecten van kinderyoga

Kinderen moeten tegenwoordig heel veel: voor spelen en gewoon kind-zijn is bijna geen ruimte meer. Yoga houdt de kinderen in balans. Het is heel goed om soms even alle prikkels achterwege te laten. Tieners hebben het vaak erg druk en soms willen ze dan even niks. Dan helpt yoga hen daar enorm bij. Voor jongere kinderen betekent yoga heel iets anders. Ze zijn vaak onzeker en lopen rond met vragen als: Ben ik wel goed zoals ik ben? Bij hen is praten ontzettend belangrijk. Aan het begin van de yogales kun je dan een moment inlassen om te praten over hoe het echt met je gaat. Voor de kleintjes is aanraking en onderling contact belangrijk. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid, geborgenheid en rust.

Maar voor alle kinderen, van elke leeftijd, is het van belang om te leren hoe je goed moet ademen en hoe je jezelf tot rust kunt brengen. Dat is een onmisbare tool geworden in deze gejaagde maatschappij.

Voor wie is kinderyoga?

De houdingen zijn geschikt voor alle leeftijden, maar het is belangrijk om te onthouden dat je houding als ouder bepalend is voor het slagen van kinderyoga. Als je te prestatiegericht bent dan verdwijnt het natuurlijke enthousiasme bij je kind. Wees flexibel als blijkt dat ze een bepaalde oefening niet leuk vinden of er nog niet aan toe zijn.

kinderyoga doe je thuisYogahouding: de Boom

In de jungle staat een reusachtige boom, heel stil en onbeweeglijk.

De Boom versterkt schouders en benen en helpt bij het vergroten van het evenwicht en de coördinatie. De stevige basis die je met je standbeen maakt, werkt op het eerste chakra, dat staat voor veiligheid en vertrouwen in jezelf. Drukke tieners kunnen zich tevens door de Boom beter concentreren.

  • Je staat rechtop. Stel je voor dat jij die boom bent en dat er wortels vanuit je voeten de aarde in groeien.
  • Ze je ene voet tegen de binnenkant van je andere been.
  • Breng je handen voor je borst tegen elkaar, met je vingers naar boven gericht.
  • Adem in en laat je takken maar groeien door je armen omhoog te strekken.
  • Adem rustig in en uit
  • Doe de Boom nog een keer met je andere been.

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 video’s, zonder reclame onderbrekingen
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief