Saddle (Yin) Saddle (Yin)

Saddle (Yin)

Supta Virasana

Saddle pose is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Saddle

Saddle creëert een diepe opening in de onderrug. Saddle stretcht de heupflexoren en de quadriceps en is daarom ideaal voor atleten en mensen die veel staan of lopen. De diepe stretch bij de bovenbenen en heupen kan ervoor zorgen dat opgeslagen emoties vrij kunnen komen. Door het hoofd achterover te buigen, wordt in deze houding ook de schildklier gestimuleerd.

Saddle werkt met name op de spijsverteringsorganen en stimuleert de milt-, maag- en galblaasmeridiaan. Als je in deze houding de armen boven het hoofd brengt, worden ook de long- en hartmeridiaan gestimuleerd.

Saddle (Yin)

Zo kom je in Saddle

  • Kom eerst op je knieën zitten. Voelt dit goed voor de knieën, dan kun je een stapje verder.
  • Leun achterover en steun op je handen. Hierbij ontstaat een kleine ronding in de onderrug.
  • Neem de tijd om het lichaam goed te voelen. Misschien is deze houding voldoende uitdagend.
  • Wil je verder, kom dan op de ellebogen. Voelt dat comfortabel, dan kun je proberen de bovenrug naar de grond te brengen en de armen te strekken.
  • Blijf 1 tot 5 minuten in de houding.
  • Kom stap-voor-stap uit de houding door eerst op de ellebogen te komen.

De houding aanpassen

Als de houding onprettig of pijnlijk voelt, sla de houding dan over. Kies  voor een alternatieve houding zoals Half Saddle, waarbij je één been gestrekt houdt, of pas de houding aan, bijvoorbeeld door een bolster of opgerolde deken onder je bovenrug te leggen. Bij gevoelige enkels kun je een deken onder de voeten plaatsen.

Pre-teacher training

Yin pre-teacher training

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief