Omgekeerde Krijger Omgekeerde Krijger

Omgekeerde Krijger

Viparita Virabhadrasana

De Sanskriet naam voor de Omgekeerde Krijger is Viparita Virabhadrasana, afgeleid van de woorden Viparita (omgekeerd), Vira (held), Bhadra (vriend) en Asana (houding). Deze houding is een variatie op de Krijger II.

Het effect van de Omgekeerde Krijger

De Omgekeerde Krijger is een krachtige houding, die het lichaam opent en strekt en tegelijkertijd sterker maakt. Deze houding traint de core en de beenspieren en stretcht de flanken, de armen en het borstgebied. Dit verlicht spanning in het bovenlichaam, waardoor ruimte ontstaat voor een vrije en diepe ademhaling. Ook opent de houding de heupen, liezen en dijen. De Omgekeerde Krijger is oefening in balans en concentratie en traint het doorzettingsvermogen.

Zo beoefen je de Omgekeerde Krijger

  • Ga staan in grote spreidstand.
  • Draai je buitenste voet uit en buig die knie, totdat de knie boven je voet is.
  • Reik dan met je binnenste arm naar beneden langs je dijbeen.
  • Strek nu je buitenste arm omhoog tot je een goede zijstretch voelt en volg met je blik waar je hand heen gaat.
  • Blijf je borstkas richting de lucht open draaien, terwijl je stevig je beenspieren blijft aanspannen. Trek de navel naar binnen, om de onderrug te beschermen.
  • Wees je bewust van de kracht in de onderkant van het lichaam en de opening aan de bovenkant van je lichaam.
  • Houd deze houding 5 ademhalingen vast, of zo lang als comfortabel voelt, en wissel vervolgens van kant.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig als je last hebt van gevoelige knieën of enkels. Bij heup-, knie-, schouder- en enkelblessures kun je deze houding beter overslaan. Ook is het niet verstandig deze houding te beoefenen als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Heb je last van je nek in deze houding? Kijk dan niet naar omhoog naar de hand, maar houd de nek lang en kijk naar je achterste voet.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief