Jiske Reeskamp Jiske Reeskamp
Jiske Reeskamp

Jiske Reeskamp


Jiske Reeskamp van Jai Jiva Yoga uit Amersfoort geeft yogalessen en trainingen aan mensen met een burn-out en depressieve- en posttraumatische stressklachten. Zelf had ze vijftien jaar geleden ook burn-outklachten en ervoer ze hoe yoga haar dichter bij haar lichaam en hart bracht.

Je kunt niet falen als je voelt

Niet bedenken wat je nodig hebt, maar voelen, dat is wat Jiske het liefst doorgeeft. Haar tips: neem voordat je een yogales kiest vijf minuten de tijd te om te voelen wat er speelt. Is je hartslag hoog, raak je overspoeld door alles of ben je onrustig? Kies dan voor een rustige, aardende les, zoals Yin yoga, Restorative yoga of een slow flow. Ben je moe, leeg, uitgeput en heb je het gevoel dat je liever ergens anders bent? Blijf dan toch op de mat en wees mild voor jezelf, maar kom wel in beweging. Flow met wat er is zonder dat je weg wil.

Het huidige moment accepteren

Voor Jiske is accepteren wat er is de essentie in een periode met burn-outklachten. ‘Blijf waar je bent en houd op met weggaan. Het heeft een negatieve lading dat je niet wil zijn waar je bent. Ik wil mensen graag helpen inzien dat het goed is waar ze zijn. Dat begint al bij het jezelf zo aangenaam mogelijk maken tijdens een yogales. Pak dat extra kussen en dekentje. Maak het jezelf comfortabel en wees lief voor je lichaam.’

Yoga voor verandering

Yoga is een prachtige manier om op lichamelijk en geestelijk niveau verandering teweeg te brengen. Tijdens haar eigen burn-out zorgde yoga ervoor dat Jiske voor het eerst ging luisteren naar de signalen van haar lichaam: ‘Yoga is een belangrijk moment van zelfzorg, dat begint zodra je je matje uitrolt. Je zegt daarmee: dit is mijn moment! Hier mag ik zijn wie ik ben.’

Als je burn-outklachten hebt, kan je lichaam extra moe aanvoelen. ‘Realiseer je dan dat jij niet je lichaam bent, net als dat jij niet je gedachten bent. Je kunt depressieve gevoelens ervaren, maar je bént die gevoelens niet.’ Met haar lessen helpt Jiske mensen de weg te vinden naar het hart en los te komen van beperkende overtuigingen.

Meer over Jiske Reeskamp

Wil je meer weten over Jiske? Ga naar haar website jaijiva.com en volg haar op Instagram op @yogi_jiske.

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief